Geert Vanhecke en Piet Huysentruyt.
Proot Geert Vanhecke en Piet Huysentruyt.

Sterrenchef Piet Huysentruyt (Likoké) gastchef tijdens zevende Kookeet

Piet Huysentruyt, de chefkok van sterrenzaak Likoké in de Franse Ardèche, is de gastchef tijdens de zevende editie van Kookeet eind september in Brugge. Het grootste gastronomische festival heeft zo een opmerkelijke opvolger van Jeroen Meus beet.

Vorig jaar trok het gastronomisch festival weer meer dan 100.000 bezoekers, verspreid over drie zonnige dagen. Met onder meer Peter Goossens, Wim Lybaert en - vorig jaar - Jeroen Meus als gastchef kon Kookeet al aardige adelbrieven voorleggen. Dit jaar overtuigde chocolatier en bestuurslid Dominique Persoone zijn vriend Piet Huysentruyt om naar Brugge te komen.


"Ach, overtuigen was helemaal niet nodig", wuift de sterrenchef van Likoké in het Franse Les Vans weg. "Ik voel me net vereerd om te mogen meedoen. Als West-Vlaanderen roept, dan kom ik af. Toegegeven, ik ben nog nooit op Kookeet geweest, maar ik heb er niets dan positiefs over gehoord."

Forel of varkensvlees

En dus brengt Piet Huysentruyt op 23, 24 en 25 september een stukje Frankrijk mee naar Brugge. "Mijn gerechtje zal uiteraard gebaseerd zijn op de drie pijlers die ik ook in mijn restaurant Likoké hanteer: een beetje Ardèche, een beetje Congo en een beetje Vlaanderen. Verwacht je dus maar aan een stukje varkensvlees of een gerechtje op basis van forel. Daar ben ik nog niet helemaal uit."


Geert Van Hecke, peter van Kookeet, glundert. Hij heeft leerling Piet Huysentruyt nog als hulpkok in de keuken gehad, toen hij zelf souschef was in La Cravache d'Or.


"Piet is natuurlijk een fantastisch chef. Hij geniet veel bekendheid door zijn tv-optredens, maar in Frankrijk bewijst hij met een Michelinster dat hij een uitstekende chef is. Hij is dan ook een geweldige gastchef voor Kookeet."


Eind september strijkt het festival opnieuw neer op het plein aan de achterkant van het station. Net als de voorbije jaren is er plaats voor 32 chefs, waaronder dus Piet Huysentruyt. Enkel restaurant Zeno valt af, omdat de zaak gesloten is. Zes Brugse restaurants hebben ambitie om die vrijgekomen plaats in te nemen, maar moeten met hun gerecht nog een jury weten te overtuigen. (BHT)

Lees meer