Een beeld van de harde kern van Paris Saint-Germain tijdens de competitiewedstrijd tegen Angers.
Photo News Een beeld van de harde kern van Paris Saint-Germain tijdens de competitiewedstrijd tegen Angers.

Supporters PSG naar Raad van State tegen maatregelen Brugs stadsbestuur: “Verbod voor optocht Ultra’s is te streng”

Supporters van Paris Saint-Germain zullen maandag voor de Raad van State het besluit met veiligheidsmaatregelen van het Brugse stadsbestuur aanvechten. De maatregelen voor de Champions League-match van dinsdagavond tegen Club Brugge zijn te streng, zegt hun advocaat Maxime Chomé. Er geldt onder meer een optochtverbod voor de ‘ultra’s’.

Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) besliste de maatregelen op 27 september. Uiteindelijk werden ze op 15 oktober overgemaakt aan de veiligheidscel van PSG.

“De supporters zijn verplicht om met de bus tot aan het stadion te komen en om er meteen na het einde van de match te vertrekken naar Parijs. Ze kunnen niet met het eigen voertuig naar Brugge of de stad bezoeken. Bovendien kan enkel wie een ticket heeft de verplaatsing maken. Er is dus geen sprake van om de match er op café te bekijken”, zegt meester Chomé.

Indien er een risico op samenscholing en rellen zou zijn, is dat voor de raadsman van PSG niet aangetoond. En moest dat wel het geval zijn, was het aan de gemeenteraad om die beslissing te nemen, klinkt het nog

De raadsman zal de zaak maandag bepleiten bij de Raad van State. Hij zal er argumenteren dat de burgemeester niet bevoegd is voor dergelijke maatregelen. Dat kan volgens Chomé alleen in noodgevallen, terwijl de UEFA de match al eind augustus aankondigde bij de loting van het kampioenenbal. Indien er een risico op samenscholing en rellen zou zijn, is dat voor de raadsman niet aangetoond. En moest dat wel het geval zijn, was het aan de gemeenteraad om die beslissing te nemen, klinkt het nog.

Discriminatie

De advocaat besluit dat burgemeester De fauw niet zonder meer de maatregelen kan opleggen. Hij moet een concreet gevaar voor de openbare orde aantonen, aldus Chomé. Ook hekelt hij dat de beslissing niet proportioneel is ten opzichte van de fundamentele vrijheden. En hij wijst op discriminatie, omdat er voor de supporters van het Turkse Galatasaray minder strenge maatregelen waren bij de voorgaande thuismatch van Club in de Champions League.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Paul Philippaerts

    De advocaat, samen met het bestuur van de supportersclubs kunnen al beginnen met zich borg te stellen voor de schade die zou kunnen worden aangericht. Waarom moet de overheid, wij dus een leger politie betalen, om die zaak in het oog te houden alhoewel al duizend keer bewezen is dat die politie die zaken toch niet aankan.

  • Joachim van Damme

    En terecht. De match in Parijs is het ook zo

Lees meer