De transportfirma’s werkten vanuit Zeebrugge. (illustratiebeeld)
Benny Proot De transportfirma’s werkten vanuit Zeebrugge. (illustratiebeeld)

Transportfirma’s krijgen bijna anderhalf miljoen euro aan boetes voor sociale dumping

Een Roemeense en Moldavische transportfirma hebben in de Brugse rechtbank elk een geldboete van 648.000 euro gekregen, waarvan 162.000 effectief, voor sociale dumping. Zeventwintig Roemeense of Moldavische chauffeurs werden niet betaald volgens de Belgische minimumlonen, terwijl ze wel vanuit Zeebrugge werkten. “De bedrijven zorgden op deze manier voor oneerlijke concurrentie”, stelde de arbeidsauditeur.

Het onderzoek naar de twee transportbedrijven ging al in 2014 van start. Volgens het arbeidsauditoraat waren ze één van de eerste die zich op de West-Europese markt stortten. Bij een controle in de Kraakstraat in Zeebrugge stootten de speurders op een verdoken garage. Binnen bleken Roemeense mecaniciens aan het werk die niet gemeld waren bij de Belgische sociale zekerheid. Tijdens het onderzoek kwam een Moldavische firma in het vizier. 

Postbusfirma

Volgens het arbeidsauditoraat maakte het transportbedrijf gebruik van een postbusfirma 115 kilometer verder in Roemenië. “De constructie diende enkel om toegang te krijgen tot de Europese markt”, stelde arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere. In totaal werkten zevenentwintig truckers en mecaniciens van Roemeense of Moldavische origine in de praktijk vanuit Zeebrugge. “De chauffeurs hadden nooit in Roemenië gewerkt en moesten ook hun vervoersdocumenten afleveren in Zeebrugge. Bij een controle in de zomer van 2016 bleken 50 vrachtwagens in Zeebrugge geparkeerd te staan. Zij keerden dus zelfs niet terug naar Roemenië. Wij beschouwen het pand in de Kraakstraat als een filiaal van de Roemeense en Moldavische transportfirma’s, waardoor zij de Belgische minimumlonen moesten respecteren en hier sociale zekerheid moesten betalen.” 

Het Roemeense Avis Trans en Moldavische Avis MMS kregen vrijdagmorgen elk 648.000 euro boete. Daarvan moeten ze 162.000 euro effectief betalen. De rechter verklaarde ook 278.000 euro verbeurd. Alexandru C. (44), de zaakvoerder van beide firma’s, werd veroordeeld tot 12 maanden cel met uitstel. Hem persoonlijk legde de rechter nog eens 129.600 euro boete op, waarvan 86.400 euro met uitstel. Volgens de verdediging ging het gerecht te kort door de bocht. “De firma’s werkten niet enkel voor Belgische opdrachtgevers, maar er werden ook transporten naar of vanuit Roemenië of Moldavië uitgevoerd”, klonk het. “In Zeebrugge is zelfs geen boekhouding of administratie gevonden. Bovendien verdienden sommige chauffeurs tot 3.000 euro netto. Wij zijn dus geen uitbuiters.”

Lees meer