3 De brandweer in de Korte Riddersstraat in Brugge.
Jan Van Maele De brandweer in de Korte Riddersstraat in Brugge.

Rookmelders voorkomen erger bij brand in Brugs toeristenverblijf, kapperszaak gevrijwaard

Op de hoek van de Korte Riddersstraat en het Sint-Maartensplein in het centrum van Brugge is maandagavond brand uitgebroken in een appartement. De bewoners, drie toeristes, waren niet aanwezig. De flat is tijdelijk onbewoonbaar verklaard. “We hebben heel veel geluk gehad. De rookmelders hebben erger voorkomen”, zegt eigenaar en café-uitbater Benedict Stael. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het was de buurvrouw die even voor 22 uur de rookmelders van het pand hoorde afgaan. Op dat moment was er al een hevige rook zichtbaar. De vrouw aarzelde dan ook niet en alarmeerde meteen de hulpdiensten. Eenmaal ter plaatse had de brandweer de situatie snel onder controle. “Zij hebben echt fantastisch werk geleverd”, zegt Benedict, die in Oostkerke café De Knotwilg heeft en het appartement gebruikt als tweede verblijf. 

De schade is aanzienlijk. Roet kruipt jammer genoeg overal. Maar alles samen is er wel veel erger voorkomen

Benedict Stael

Brandweer redt koffers

Een beperkt aantal weken per jaar - als de familie zelf niet aanwezig is - wordt het appartement verhuurd aan toeristen. Dat was ook maandagavond het geval. De drie vrouwen waren op het ogenblik van de brand niet aanwezig en zagen bij terugkomst dat het pand onder de rook zat. De brandweer kon wel nog hun koffers uit de brand redden. Benedict Stael is vooral opgelucht dat er niemand gewond raakte. 

 Kortsluiting aan verwarmingselement

“Achteraf bekeken hebben we enorm veel geluk gehad. De rookmelders hebben hun nut bewezen. Ze zijn goud waard. Al moeten we ook onze buurvrouw dankbaar zijn”, zegt Stael. Het kordate optreden van de brandweer kon niet voorkomen dat het appartement onbewoonbaar is. Volgens de eerste vaststellingen ligt een kortsluiting aan een verwarmingselement in de zithoek aan de oorzaak. “De schade is aanzienlijk. Roet kruipt jammer genoeg overal. Maar alles samen is er wel veel erger voorkomen”, aldus Benedict. 

3 Het pand op de hoek van de Korte Riddersstraat en het Sint-Maartensplein. De flat is onbewoonbaar, de kapperszaak is  bijna volledig gevrijwaard.
Jan Van Maele Het pand op de hoek van de Korte Riddersstraat en het Sint-Maartensplein. De flat is onbewoonbaar, de kapperszaak is bijna volledig gevrijwaard.

Verzekering

Dat de familie niet bij de pakken blijft zitten, bewijst haar inspanningen om het appartement zo snel mogelijk terug op te knappen. Deze week nog komt er een gespecialiseerde firma langs om alles op te kuisen. “Ik heb ook al vrienden opgetrommeld om de komende tijd te helpen. Het belangrijkste is nu om het roet en de geur te verwijderen. Sowieso moet alles ook opnieuw geschilderd worden.  Als alles goed gaat, hoop ik dat we het gebouw binnen een maand opnieuw kunnen gebruiken als tweede verblijf. Daarna zal het wachten zijn op een overkomst met de verzekeraar”, zegt Benedict, die maandagavond opvang voorzag voor de drie toeristen die hun slaapplek noodgedwongen moesten verlaten.

Onder het getroffen appartement is ook een kapperszaak gevestigd, maar die kon bijna volledig gevrijwaard worden. 

3
Jan Van Maele

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • michel van dam

    ja dat is makkelijk, als je verder in een restaurant zit te eten hé louis meuleman!

  • louis meuleman

    Louis Meuleman Al die Airbnb zouden moeten verplicht worden om het plaatsen van een brand blus installatie zoals in hotels

Lees meer