3 Zaakvoerder Alex Vanfleteren. Een eerste schatting leert dat de schade in de duizenden euro’s loopt.
Benny Proot Zaakvoerder Alex Vanfleteren. Een eerste schatting leert dat de schade in de duizenden euro’s loopt.

Uitbaters chocoladewinkel meten schade op na verwoestende brand: “Onze volledige voorraad is verloren, en net nu met sinterklaas”

“Wanneer we kunnen heropenen, is moeilijk te zeggen. Maar we laten onze klanten niet in de steek.” Dat zeggen de uitbaters van de Brugse chocoladewinkel Alexamer in de Rijselstraat. In een appartement boven de zaak brak donderdagavond een zware brand uit. De flat is onbewoonbaar en ook de winkel liep schade op. Alle producten zijn verloren. Een branddeskundige moet de oorzaak van het vuur achterhalen. 

De hulpdiensten kregen donderdagavond rond 21.30 uur melding van hevige rook uit een woning. Eenmaal ter plaatse stelde de brandweer vast dat de rook afkomstig was uit een appartement op de eerste verdieping. De brand was relatief snel onder controle, maar de flat is wel volledig onbewoonbaar. Volgens de eerste vaststellingen startte het vuur in de woonkamer én was het op het moment van de bluswerken al geruime tijd aan het smeulen. 

Deskundige

De bewoner van het getroffen appartement kon ter plaatse niet meer aangetroffen worden en zal opgespoord worden. Mogelijk kan hij meer uitleg verschaffen over wat er zich in de flat afspeelde. De politie en brandweer besloten ook een deskundige aan te stellen om te precieze oorzaak te achterhalen. Alle opties worden daarbij opengehouden. 

Alles wat uitgestald stond, is verloren. Dat waren uren en uren werk. Heel jammer, zeker met de sinterklaasdagen die voor de deur staan

Alex Vanfleteren

Dankzij het optreden van de brandweerlieden kon wel vermeden worden dat het vuur zich verspreidde naar de aanpalende gebouwen. Het appartement bevindt zich boven de bekende chocoladewinkel Alexamer, recht tegenover KTA Brugge. Uit een eerste controle bleek dat wellicht alle producten verloren zijn, gaande van chocolade en marsepein tot ijscrème. Zeker in de traditioneel drukke sinterklaasperiode is dat een fikse tegenvaller. Er is ook rookschade in de zaak. Vrijdagochtend werd de vrees van de uitbaters werkelijkheid. “Onze volledige voorraad is verloren", zuchten ze. Net donderdag waren ze een hele dag in de weer geweest om de ‘sinterklaasventen’ te maken. Een eerste schatting leert dat de schade in de duizenden euro’s loopt. 

3 Brand Rijselstraat Brugge
Mathias Mariën Brand Rijselstraat Brugge

Strijdvaardig

“We maken in onze winkel ambachtelijke chocolade, marsepein en allerlei snoepgoed. Alles wat uitgestald stond, is verloren. Dat waren uren en uren werk. Heel jammer, zeker met de sinterklaasdagen die voor de deur staan", zeggen zaakvoerders Stephanie Reynaert en Alex Vanfleteren. Vrijdagochtend kwam de expert van de verzekering langs, maar voorlopig mogen de uitbaters nog nergens aankomen. Ook starten met de opkuis is dus nog geen optie. “Hoelang we gesloten zullen blijven, is moeilijk te voorspellen”, zegt Alex. “We stellen wel alles in het werk om onze klanten te bedienen zoals afgesproken. Natuurlijk is dit een extra lastige periode met de eindejaarsweken in het verschiet, maar uiteindelijk is er nooit een goed moment voor een brand.” Ten vroegste midden volgende week zal de zaak heropenen. 

3 De brandweer bij chocoladewinkel Alexamer in de Rijselstraat.
Mathias Mariën De brandweer bij chocoladewinkel Alexamer in de Rijselstraat.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bercobar Van Bovelde

    Al die chocolade gesmolten...zonde !!!

Lees meer