Vanaf morgen mag er geen water meer opgepompt worden uit kwetsbare rivieren, grachten en beken.
Bart Boterman Vanaf morgen mag er geen water meer opgepompt worden uit kwetsbare rivieren, grachten en beken.

Uitzonderlijk vroeg oppompverbod voor verschillende waterlopen in West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen komt er vanaf morgen 21 mei een  oppompverbod voor kwetsbare rivieren, grachten en beken. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé na overleg met de Vlaamse Droogtecommissie. “Op bepaalde plaatsen staat het peil nu al onder het minimum”, zegt Decaluwé. 

Landbouwers snakken naar regen voor hun gewassen en pompen daarom water op uit kleine waterlopen. Het is uitzonderlijk dat er al zo vroeg op het jaar een oppompverbod moet worden ingevoerd. “Vorig jaar was dat pas begin juli maar door de extreme droogte moeten we nu al ingrijpen. De verzilting treedt nu al op.”

Concreet geldt het oppompverbod voor zes ecologisch kwetsbare beken in de regio rond Poperinge, Diksmuide en Oostkamp. Ook in het Blankaartbekken in Woumen (Diksmuide) geldt een oppompverbod. “Daar staat het peil nu al onder het minimum”, aldus Decaluwé. Als de waterstand van de IJzer blijft zakken - tot onder de 2,90 meter - volgt ook daar een verbod. “Het verbod geldt evenwel niet voor water dat voor het vee bestemd is. De situatie zal minutieus opgevolgd worden”, aldus nog de gouverneur.

Lees ook: Bespaar water met deze tips

34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Koen Dewulf

    Er loopt 180 miljoen liter drinkwater per dag (bron VRT 19/7/19) weg door gebrekkige leidingen ... zouden ze daar beter niet eerst een oplossing voor zoeken?

  • Danny Buyse

    @Paul Boutsen, ik weet niet waar u het vandaan haalt maar het heeft enkel in januari, februari tot de eerste week van maart deftig regen gevallen. Nu is het al 10 weken kurkdroog net nu de natuur enorm veel water uit de grond opzuigt zoals alle bomen, hagen, planten, struiken en velden vol met groenten van de boeren. De meeste regen zouden in de maanden maart, april en mei moeten vallen, de bloei en groeiperiode. Vergeet ook onze bevolking niet 370 op km² en de massale industrie.

Lees meer