Johannes en Nico oefenen al volop voor hun uitdaging.
Benny Proot Johannes en Nico oefenen al volop voor hun uitdaging.

Verlamde Johannes (12) gaat deelnemen aan loodzware Ultraman: 420 km fietsen, 82 km lopen en 10 km zwemmen

Johannes Balbaert, een jongen van twaalf jaar die als peuter verlamd raakte, legt volgend jaar de Ultraman Challenge af in Israël. Dat is een loodzware ultratriatlon, met 420 kilometer fietsen, 82 kilometer lopen en 10 kilometer zwemmen. Johannes legt de tocht af, samen met Nico De Neef. “We vormen een schitterend team", zeggen ze.

4 maart 2020 staat met stip genoteerd in de agenda van Johannes Balbaert uit Blankenberge. Dan staat hij aan de start van de Ultraman Challenge in Israël. De afstanden spreken tot de verbeelding. Zelfs getrainde atleten zweten al als ze de cijfers op papier zien: 420 kilometer fietsen, een dubbele marathon lopen en nog eens tien kilometer zwemmen. Geen onbelangrijk detail: Johannes zit in een rolstoel. “Op terugweg van vakantie naar de Ardennen liep het mis in het verkeer. Johannes zat wel vast in zijn stoeltje, maar zijn hoofd klapte vooruit”, zegt papa Jurgen. “De dag voor het tragische ongeval stond Johannes voor de allereerste keer op skilatten. 24 uur later stond ons leven op zijn kop.”

De klap zorgde voor een onderbreking van de zenuwen in de rug, met een verlamming van borst tot teen tot gevolg. “De bestuurder die ons aanreed, heeft vluchtmisdrijf gepleegd”, zegt Jurgen. Het heeft Johannes niet weerhouden om sportief bezig te zijn. Hij speelt rolstoelbasketbal en leert surfen. “Rechtstaan lukt niet", zegt de jongen. “Maar dat is geen punt.” Door zijn drang naar nieuwe uitdagingen leerde Johannes Nico De Neef (37) kennen. Dat is niet de eerste de beste. De Neef nam dit jaar al eens deel aan de Ultraman Challenge. Toen eindigde hij na 29 uren afzien als derde. “Ik heb op Facebook een oproep gelanceerd om iemand met een beperking te vinden, die met mij de uitdaging wil aangaan", zegt Nico De Neef. “Zo ben ik in contact gekomen met Johannes.”

Zelfs skiën lukt me. Ik mag al op de blauwe piste
met een speciale zitski

Johannes Balbaert

Gesteund door zijn ouders, krijgt Johannes dezelfde kansen als zijn broers. Ook zelfstandigheid is belangrijk voor de tiener. Dankzij zijn recente elektrisch ondersteunde handbike kan hij overal naartoe in zijn woonplaats Blankenberge. “Zelfs skiën lukt me”, knipoogt Johannes. “Ik mag al op de blauwe piste met een speciale zitski.” 

Naast de fysieke voordelen werkt duursport ook therapeutisch. “Dat is de reden waarom ik wil meedoen", zegt Johannes. “Nico en ik vormen een geweldig team. We willen aan iedereen laten zien dat dit mogelijk is, ook met een fysieke beperking.” Via crowdfunding kan je het duo steunen. 

Het volledige verloop van trainingen tot wedstrijddag, kan je volgen op of via Ultrakid op Facebook en Ultrakid_israel op Instagram.

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Fernand Saegerman saegerman

    Vraag me af of dit wel verantwoord is voor zulke stunten uit te voeren in zijn toestand. Dat is om problemen vragen of zoeken,ik hoop voor hem dat het goed afloop.

  • MYRTHE PASS

    Jammer dat hij als peutertje slachtoffer werd van een verkeersongeval. Het jongetje en zijn ouders hadden het waarschijnlijk niet gemakkelijk in hun leven. Ik hoop dat de nu 12-jarige jongen een hartscreening heeft gehad. Belast je niet te zwaar.? Je hebt nog een kinderlichaampje. Voor mij hoef je je niet te bewijzen, dat een persoon met een beperking gelijkwaardig is aan een persoon zonder handicap. Dit weet ik zo al.

Lees meer