Spermalie Brugge
Benny Proot Spermalie Brugge

Verse tartaarsaus maakte meer dan honderd leerlingen en leerkrachten Spermalie ziek

De salmonella-uitbraak in de Brugse hotelschool Spermalie werd veroorzaakt door verse tartaarsaus. Tot die conclusie is het FAVV gekomen na onderzoek van verschillende stalen. 

Eerder deze maand brak salmonella uit in de school. Meer dan honderd leerlingen en leekrachten werden ziek en enkele moesten zelfs een tijdje in het ziekenhuis doorbrengen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid, het FAVV en het nationaal referentielaboratorium startten meteen een onderzoek en namen verschillende stalen. Nadien werden alle keukens en de volledige school volledig ontsmet en gedesinfecteerd. In totaal werden 65 stalen naar het laboratorium van het nationaal referentielaboratorium Sciensano gestuurd, waar ze werden geanalyseerd. Na onderzoek van de verschillende getuigenmaaltijden werd er Salmonella gedetecteerd in de vers bereide tartaarsaus. De gevonden bacterie in voeding blijkt bovendien dezelfde te zijn als de bacterie die in de stoelgang van patiënten werd gevonden. Ook uit de online-enquête van het Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat de tartaarsaus de meest waarschijnlijke bron is van deze uitbraak. “Al deze elementen samen doen ons besluiten dat de tartaarsaus en wellicht meer specifiek de gebruikte eieren aan de bron liggen van deze uitbraak. Verder onderzoek en typering van de Salmonellastammen zal hierover nog meer duidelijkheid brengen", zegt Liesbeth Van de Voorde, woordvoerder van het FAVV. Ondertussen is zo goed als iedereen aan de beterhand en draait de school opnieuw op volle kracht. 

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Sjonny Martero

    De hotelscholen zijn mee met hun tijd. Het feit dat het traceerbaar was is een bewijs dat het dagelijks opgevolgd wordt. Dat er iets gevonden wordt in de eieren kan het dus ook dat het door derden is veroorzaakt. De school was een week open dus zijn er verse eieren gebruikt. Of de rauwe eieren specifiek werden onderzocht?

  • David Declerck

    De school heeft alles gedaan om dit vlug op te lossen ,ouders waren direct een goed geïnformeerd met wat er gaande was,Ik zou dit in vele scholen eens zien gebeuren ,kijken of ze ook zo rap en vlot zouden reageren

Lees meer