Visveiling verkoopt omegabaars uit Kruishoutem

Voor het eerst is er gisteren omegabaars verkocht via de Zeebrugse Visveiling. De vis wordt gekweekt door Stijn Van Hoestenberghe in het Oost-Vlaamse Kruishoutem.

De omegabaars is volgens kenners een perfect alternatief voor de paling, die stilaan begint uit te sterven. Liefhebbers van 'paling in 't groen' moeten dus niet wanhopen. "Qua smaak is onze omegabaars vergelijkbaar met paling. Het is een culinaire, vettige zoetwatervis", vertelt viskweker Stijn Van Hoestenberghe. Op de veiling werd vierhonderd kilogram omegabaars aangeboden. "We kennen de kweker goed en helpen bij de commercialisatie. Het is ook een service naar onze handelaars toe", zegt directeur Johan Van de Steene. "De verkoop van wilde zeevis blijft natuurlijk het belangrijkste voor ons. Maar de consumptie van vis stijgt elk jaar, en het bestand van de wilde vis blijft stabiel. De meerconsumptie moet dus van gekweekte vis komen. We verkopen ook snoekbaars of zelfs paling, als een klant daar om vraagt." Visgroothandel André uit Zeebrugge was gisteren een van de kopers. "Het is een recent Belgisch product waar we achter staan", zegt Geert Vlietinck. "Kraakverser dan een lokaal gekweekte vis bestaat niet. Het is een goed alternatief voor paling en ook een beetje gelijkaardig aan zeebaars en forel. Goed en gezond, maar spijtig genoeg nog niet zo gekend." (JVRB)

Lees meer