Zes keer zoveel laadpalen tegen 2020

STAD BRUGGE EN EANDIS WILLEN ER TEGEN VOLGEND JAAR AL ZEVENTIEN BIJ

Tegen 2020 moet Brugge 61 extra laadpalen voor elektrische wagens tellen. Dat is zes keer zoveel dan er nu zijn. De inhaalbeweging komt er op initiatief van Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open Vld) die alle drempels om elektrisch te rijden wil wegwerken. "Waar de laadpunten precies komen, wordt nog onderzocht", zegt burgemeester Renaat Landuyt.

Momenteel telt de stad amper vijftien laadpunten, maar of die laadpunten nog allemaal werken is maar de vraag. Drie oplaadeilanden werden in 2012 aangelegd door Eandis, samen met verschillende partners van het platform Elektrische Voertuigen in Actie (EVA). Automobilisten konden er hun voertuig opladen aan eenklassiek stopcontact of met een aangepast contact dat een batterij in amper twee uur tijd helemaal kon opladen. Deze periode vorig jaar liet de stad de laadpalen, onder meer aan het Astridpark en het Beursplein, echter afsluiten. "We hebben dat gevraagd aan Eandis, omdat de palen amper gebruikt werden. Bovendien moest de stad het elektriciteitsverbruik betalen aan Eandis, terwijl de gebruiker ook zijn oplaadkaart kocht bij Eandis. Dat systeem klopte niet."

Drempel verlagen

Maar voor eigenaars van elektrische wagens is er goed nieuws. De stad sloot een overeenkomst met Eandis voor de installatie van zeventien laadpalen in 2017 en in totaal 61 tegen 2020. De Vlaamse regering streeft naar honderdduizend milieuvriendelijke wagens op onze wegen tegen 2020, waarvan zestigduizend elektrische. Om dat te verwezenlijken wil Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open Vld) de drempels om elektrisch te rijden zoveel mogelijk wegwerken. Waar de laadpalen in Brugge juist zullen komen, ligt nog niet vast. "We zijn die oefening momenteel volop aan het maken", zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). "De locatie bepalen is een lokale bevoegdheid. We zullen kiezen voor een goede spreiding, maar uiteraard zullen de meest bereikbare plaatsen eruit gekozen worden."

Oppositieraadslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) is tevreden. "Op dit moment zijn er simpelweg te weinig alternatieven voor mensen met een elektrische wagen. Er moet dringend extra infrastructuur bijkomen. Mensen hebben in het verleden laadkaarten gekocht, maar konden die niet meer gebruiken. Hopelijk kan het nu allemaal een stuk beter."

In 2012 werden er al drie oplaadeilanden aangelegd door Eandis.
Benny Proot In 2012 werden er al drie oplaadeilanden aangelegd door Eandis.

Lees meer