De feiten speelden zich af in het psychiatrisch ziekenhuis OLV.
Google Street View De feiten speelden zich af in het psychiatrisch ziekenhuis OLV.

Zestiger die verpleegsters bedreigt en agent met schaar aanvalt, wordt geïnterneerd

Een 66-jarige man die het psychiatrisch ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw in Brugge op stelten zette, wordt onmiddellijk geïnterneerd. Dat heeft de Brugse strafrechter beslist. R.V. bedreigde verpleegsters en viel ook een politieagent aan met een schaar.

De Brugse politie werd op 21 november vorig jaar opgeroepen om versterking te bieden aan het personeel van het psychiatrisch ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw. Een psychiatrisch patiënt moest er in bedwang gehouden worden, nadat hij ’s nachts een verpleegster had bedreigd. “De vrouw had zich uit angst opgesloten in de verpleegsterspost”, vertelde de procureur tijdens de zitting in de Brugse rechtbank. “De beklaagde had ermee gedreigd haar van kant te maken.” Bij aankomst van de ochtendploeg liep R.V. dreigend rond. Toen de politie arriveerde, haalde hij plots een schaar uit zijn sok en liep op een inspecteur af.

Bipolaire stoornis

Samen met zijn collega’s kon de agent de aanval afweren. R.V. werd naar de grond gebracht, maar bleef zich weerspannig gedragen. Toen hij naar de isolatiekamer moest, deelde hij volgens het parket nog enkele trappen uit aan een verpleegster. 

De gerechtsdeskundige stelde vast dat de zestiger met een bipolaire stoornis kampt en ontoerekeningsvatbaar is. De verdediging vroeg de rechtbank vergeefs om niet in te gaan op de vraag van het parket om R.V. te interneren. “Mijn cliënt lijkt op vandaag stabiel en evenwichtig te zijn”, stelde zijn advocaat.

Lees meer