De actievoerders installeren zich om de nacht in de Nieuwstraat door te brengen.
Foto Baert Marc De actievoerders installeren zich om de nacht in de Nieuwstraat door te brengen.

"Brussel mist structureel daklozenbeleid"

HANDVOL MENSEN SLAAPT OP STRAAT OM DAKLOZENPROBLEEM AAN TE KAARTEN

Een handvol mensen sliepen zondagnacht vrijwillig onder de blote hemel in de Nieuwstraat. Dries Verhaegen van Change.Brussels organiseerde het evenement. De actievoerders streven voor een beter daklozenbeleid.

De Nieuwstraat werd zondag omgedoopt tot Openluchthotel. Dries Verhaegen van Change.Brussels organiseerde het evenement om de daklozenproblematiek aan te tonen. "Ik woon op enkele meters van de Nieuwstraat. Als ik 's avonds door de winkelstraat kuier, zie ik tientallen daklozen hun slaapplaats installeren", zegt Dries. "Met kartonnen dozen bouwen ze een fort in de inkomhal van de winkels. In de Nieuwstraat gaat het vooral om Roma-families, vaak met kleine kinderen." De afgelopen jaren steeg het aantal daklozen op straat van 3.000 tot een goede 7.000.


Het groepje hield een gezamenlijke sleep-in in de Nieuwstraat. Sommigen legden zich te slapen om een matras, anderen namen een matje mee met een slaapzak of deken.

Schrijnend

Vera Roselyn (63) kwam speciaal uit Roborst om de koude nacht te trotseren. "Ik loop al sinds de middag door Brussel en herken de stad nog amper. Iedereen dumpt zijn vuil in de straat, mensen bedelen, het Maximiliaanpark loopt over van vluchtelingen en amper iemand dat ernaar opkijkt. In de Nieuwstraat zag ik overdag al groepjes mensen te slapen. Het contrast tussen die chique winkels en de mensen op straat is schrijnend." Vera heeft zich goed voorbereid voor de koude nacht. Ze zocht een stuk karton om op te slapen, paste haar slaapritme aan en trok haar warme, maar niet al te beste kleren aan. "Ik werd meteen gewaar hoe anders mensen me bekeken toen ze mijn slaapzak en haveloze kleren zagen. Ze wantrouwden me, omdat ze dachten dat ik een dakloze was."


Voor de gezamenlijke kampeeractie kwamen de deelnemers en een tiental andere geïnteresseerden samen voor een panelgesprek in de bar L'Esperance. De grootste clichés over het daklozen werden er besproken en verworpen.

Strijdpunten

"Brussel mist een structureel daklozenbeleid. Nachtcentra en opvang richten zich er voornamelijk op, om het cru te zeggen, dat niemand sterft op straat." Verhaegen wil meer langdurige oplossing voor mensen die op straat leven. "Tot vijf jaar geleden heerste het gedachtengoed dat het probleem van de daklozen gewoonweg niet op te lossen viel. Maar buitenlandse projecten zoals 'housing first' blijken enorm goed te werken. Daklozen mogen voor bepaalde tijd in een eenvoudige studio wonen. Maar het gaat om meer. Zij krijgen begeleiding bij hun zoektocht naar werk of hun drankprobleem. Het project blijkt in 90 procent van de gevallen te slagen." In totaal promoot Verhaegen tien strijdpunten om het daklozenprobleem op te lossen. Zo ijvert hij voor een beter opvolging van de stadsdiensten als mensen uit huis gezet worden, of moet de stad panden bij langdurige leegstand verplicht eigen woningen creëren.

Lees meer