Eén van de foto's op Facebook, die de verwondingen van de jongeman tonen.
Baert Marc Eén van de foto's op Facebook, die de verwondingen van de jongeman tonen.

"Dit is het werk van de politie"

MAAR KORPS ONTKENT DAT MET KLEM

Een 15-jarige jongen uit Molenbeek beschuldigt de politie van buitensporig geweld, agressie en racistische uitspraken. Volgens de politie is daar niets van aan. "We zijn het beu om steeds door het slijk te worden gehaald", zegt politiewoordvoerder Johan Berckmans. "Als dit alles verzonnen blijkt, zijn we niet bang om zelf stappen te ondernemen."

Het was de zus van de 15-jarige Mehdi N. uit Sint-Jans-Molenbeek die het verhaal op Facebook postte. Op de foto's die ze plaatste, is haar broer te zien met schaafwonden en blauwe plekken in zijn gezicht. Daaronder vertelt ze wat er is gebeurd: "Mijn broer en zijn vriend werden geslagen door de politie tijdens een controle," schrijft zus Oumaima N. op haar Facebookprofiel. "De agenten dachten dat ze met hen de spot aan het drijven waren en begonnen klappen uit te delen, terwijl de vrienden enkel hun identiteitskaart zochten." De post ging viraal en werd meer dan 3.000 keer gedeeld. Daar bleef het niet bij, want dinsdagavond stapte de familie naar het politiekantoor om hun beklag te doen. Ze dreigden ermee een advocaat onder de arm te nemen en klacht neer te leggen.


Volgens de politie klopt het verhaal op Facebook helemaal niet. Als blijkt dat ze gelijk hebben, zullen ze zelf juridische stappen ondernemen. "De agenten merkten twee jongeren op in de Vierwindenstraat, die zich nogal vreemd gedroegen. Daarom wilden de agenten hen controleren", vertelt woordvoerder van politiezone Brussel West Johan Berckmans hun officiële versie. "Toen de agenten naderden, vluchtten ze meteen weg. De jongen in kwestie viel tijdens zijn vlucht languit op het trottoir en kwam zo aan zijn schaafwonden. Toen de agenten hem wilden aanhouden, begon hij te schoppen en te slaan."

Weerspannigheid

De politie pakte hem vervolgens op wegens weerspannigheid en stelde een proces verbaal op. "Het is niet de eerste keer dat we valselijk beschuldigd worden en we zijn het dan ook meer dan moe", klaagt Berckmans. "Die jongens zijn geen onbekende bij ons, voor hen is dit een spelletje. De pers springt vervolgens meteen op hun verhaal, zonder onze kant van de feiten te horen." Comité P gaat nu een intern onderzoek uitvoeren om te zien wat er juist is gebeurd. "Als blijkt dat die jongen alles uit zijn duim heeft gezogen, stellen we ons zelf burgerlijke partij tegen de familie voor het verspreiden van valse geruchten. We laten die beschuldigingen niet meer toe", aldus Berckmans.

Lees meer