Aan de ene kant van het Fontainasplein is er homovriendelijk café, Le Fontainas.
Baert Marc Aan de ene kant van het Fontainasplein is er homovriendelijk café, Le Fontainas.

“Fontainasplein is de grens tussen homo - en heteroseksuele wereld”

Het Fontainasplein, aan de rand van de Brusselse voetgangerszone, vormt een zichtbare grens waar homo- en heteroseksualiteit naast elkaar leven in de twee wijken die aan het plein grenzen. Die conclusie trekt Alexandre Donnen, socioloog aan de Université Libre de Bruxelle en lid van de Structure de recherche interdisciplinaire sur le genre, l’égalité et la sexualité (STRIGES), in een onderzoek dat maandag gepubliceerd wordt door Brussels Studies.

Het Fontainasplein ligt op de grens van twee verschillende wijken. Aan de ene kant is er de Kolenmarkt, gekend als de zogenaamde “homowijk” en aan de andere kant is er de Maurice Lemonnierlaan en de Anneessenswijk, die veeleer aan de moslimgemeenschap gelinkt zijn.

Uit de intersectionele analyse van socioloog Alexandre Donnen, die gebeurde op basis van interviews en directe waarnemingen, blijkt dat het Fontainasplein een grens is naar een wijk waar “bepaalde praktijken, zoals het zichtbare homoseksuele geflirt en het onconventionele zelfvertoon, zich vrijer ontwikkelen”.

De studie toont nogmaals de etniciteit- en klassengrens aan. “Zoals vaak aangegeven van buiten zijn sociale grenzen, beperkt de homowijk de facto de toegang voor de raciale bevolkingsgroepen die aan de wijk grenzen, en die vaak als gevaarlijk worden voorgesteld, maar ook voor andere bevolkingsgroepen, met inbegrip van homoseksuelen en lesbiennes”, klinkt het.

In de analyse valt op dat zowel de Kolenmarkt, het Fontainasplein en de Maurice Lemonnierlaan worden gekenmerkt door een constante mannelijke bezetting, wat de vrouwen in elk van deze ruimten onzichtbaar maakt. Met al deze factoren moet volgens de studie ook rekening worden gehouden wanneer het Fontainasplein binnenkort wordt heraangelegd.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer