6 Politie drijft een groepje transmigranten samen achter het Noordstation.
Marc Baert Politie drijft een groepje transmigranten samen achter het Noordstation.

56 aanhoudingen bij grote veiligheidsactie in Brusselse Noordwijk: “Criminaliteit veert op na lockdown”

De politie schroeft de controles in de wijk rond het Brusselse Noordstation op. Sinds de versoepeling van de  lockdown neemt de criminaliteit in de buurt toe. Treinreizigers en bewoners van de wijk rondom de Aarschotstraat voelen zich onveilig. “De politie komt geen dag te vroeg. C’était le bordel ici.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Oei, is er weer een betoging?” Een voorbijganger schrikt van de grote politiemacht in Aarschotstraat. Agenten met helmen blokkeren de straat aan de achterkant van het Noordstation. Het blijkt geen betoging te zijn, maar een controleactie vanwege overlast in de wijk. 

“We doen de actie op vraag van de burgers”, zegt Audrey Dereymaeker, woordvoerster van de lokale politiezone Brussel Noord. “Bewoners en pendelaars voelen zich sinds het einde van de strenge lockdown onveilig. Onze wijkagenten uit het commissariaat in de buurt merkten ook dat de criminaliteit weer toenam.”

IJzeren staven

Voor de uitbraak van het coronavirus deed de politie regelmatig controles in de Noordwijk. “Tijdens de lockdown zijn die acties gestopt. De criminaliteit nam toen bovendien af.”

6 Politie drijft een groepje transmigranten samen.
Marc Baert Politie drijft een groepje transmigranten samen.

Sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen ziet de politie de criminaliteit echter weer opveren. De inwoners klagen over diefstallen, geweld en allerhande overlast. “De afgelopen weken hebben we een paar zware gevallen van agressie gehad”, zegt Dereymaeker. “Er was een zeer ernstige diefstal met geweld, waarbij de verdachten het slachtoffer sloegen met ijzeren staven. Daarna gebeurde er nog een poging tot doodslag in dezelfde wijk.”

‘Le bordel’

Een vrouw die een bordeel runt in de rosse buurt is blij met de actie. “Het werd tijd, hoor”, zegt ze. Ook de sekswerkers in de vitrines voelden zich de laatste tijd niet op hun gemak. “C’était le bordel ici.”

Tijdens de actie woensdagavond controleerden agenten van de lokale en federale politie 73 mensen in de Noordwijk. De politie vroeg iedereen in de Aarschotstraat om zijn identiteitskaart. Wie die niet bij zich had, moest mee in een politiebusje. “We hebben 55 mensen administratief aangehouden voor grondigere controle”, zegt Audrey Dereymaeker. “Een meerderjarige werd gerechtelijk aangehouden omdat hij betrokken zou zijn bij drugsfeiten.”

De actie verliep zonder incidenten. Intussen heeft de politiezone een tussentijdse balans opgemaakt. Vijf mensen die administratief werden aangehouden, kregen van de dienst vreemdelingenzaken (DVZ) het bevel om het grondgebied te verlaten. Vijf anderen zijn naar een gesloten centrum gebracht. Tien personen zijn na controle weer vrijgelaten.

6 Mensen met identiteitskaart moeten zich melden.
Marc Baert Mensen met identiteitskaart moeten zich melden.
6 Controle van identiteit.
Marc Baert Controle van identiteit.
6 De buurt vraagt zich af wat er aan de hand is.
Marc Baert De buurt vraagt zich af wat er aan de hand is.
6
Marc Baert

39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Alain Maes

    En ze werden allemaal opgepakt en morgen weer vrijgelaten

  • christoph de wolf

    Criminaliteit in Brussel ? Da kan toch niet .dat noemen ze dweilen met de kraan open .ze pakken ze op verhoren ze en dan vrijlaten en zo gaat dat maar door .ze weten dat ondertussen allemaal

Lees meer