8
Baert Marc

600 betogers op nieuwe klimaatmars: “Het wordt steeds moeilijker om op straat te komen”

Op de nieuwe Youth For Climate-mars in Brussel zijn donderdag 600 betogende jongeren opgedaagd, een pak minder dan op vorige edities. Dat bevestigt de Brusselse politie. Toch blijft het volgens de aanwezigen nodig om actie te blijven voeren en de politieke wereld onder druk te zetten.

Het is al de 23ste keer dat er een klimaatmars door Brussel trekt. Eerdere marsen trokken nog meerdere duizenden jongeren naar de hoofdstad. Toch blijft het volgens de organisatie nodig om de druk op de ketel te houden. “Uit het Vlaams regeerakkoord spreekt bijzonder weinig ambitie, terwijl de komende vijf jaar cruciaal worden”, zegt Toon Lambrecht van Youth For Climate. “Daarom moeten we actie blijven voeren tot er iets beweegt.”

De betogers zijn zeer teleurgesteld dat de nieuwe Vlaamse regering tegen 2050 80 procent minder uitstoot wil realiseren in plaats van voor een koolstofneutraal Vlaanderen te gaan. De deelnemers hadden gevoeld dat hun acties op een koude steen blijven vallen.

Spijbelen is als door een rood licht rijden

Minister Ben Weyts (N-VA)

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) had voor de betoging beloofd om strenger op te treden tegen klimaatspijbelaars. “Spijbelen is als door een rood licht rijden”, had hij gezegd. Of dat een effect had op het aantal betogers, is nog niet duidelijk. “Als een ambulance door het rood rijdt, kijkt niemand daarvan op”, zegt Lambrecht. “Het klimaat is een even dringende zaak.”

Jongeren worden moe

De jongeren raken wel ontmoedigd door het gebrek aan ambitie van de politici. “We zijn bijna een jaar bezig en het wordt steeds moeilijker om op straat te komen. De Vlaamse regering zegt bijvoorbeeld dat ze spijbelen harder wil aanpakken. Jongeren worden bang en vooral moe. Ze zien dat er te weinig verandert en daar worden ze pessimistisch van. Wij willen het omgekeerde uitstralen, wij willen laten zien dat we hoopvol moeten zijn”, aldus Lambrecht.

Als een ambulance door het rood rijdt, kijkt niemand daarvan op. Het klimaat is een even dringende zaak.

Toon Lambrecht

“Maar we zien nog steeds te weinig ambitie. Op Vlaams niveau willen ze slechts naar een daling van 80 procent van de emissies gaan tegen 2050. Volgende maand is er de stemming van de Europese commissie en er is momenteel weinig duidelijkheid over de financiering van de oplossingen voor de klimaatcrisis. We zijn er nog lang niet en de komende vijf jaar worden net cruciaal”, zucht Lambrecht.

Grootouders voor het Klimaat

Aan de mars namen ook leden van Grootouders voor het Klimaat deel, zij liepen op de kop van de stoet. Verder waren er ook leden van Extinction Rebellion, Workers for Climate, Teachers for Climate de politieke partijen Groen en PVDA mee.

8 klimaatmars
Baert Marc klimaatmars
8 klimaatmars
Baert Marc klimaatmars
8 klimaatmars
Baert Marc klimaatmars
8 klimaatmars
Baert Marc klimaatmars
8 klimaatmars
Baert Marc klimaatmars
8 klimaatmars
Baert Marc klimaatmars
8 klimaatmars
Baert Marc klimaatmars

39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Désiré Van Nieuwenhuyzen

    Het zal nog moeilijker worden als er sneeuw ligt. Of als het regent en het begint te vriezen. Probeer dan de boodschap dat de aarde opwarmt maar eens te verkopen. Om van de gladheid nog niet te spreken.

  • Walter Vervloesem

    en neen die betogingen zijn niet politiek gebonden , op de foto's duidelijk te lezen redfox en comac allebei organisaties van PVDA .

Lees meer