justitie, justitiepaleis, rechtbank, rechtszaak
Baert Marc justitie, justitiepaleis, rechtbank, rechtszaak

Agent die stiefdochter in heet bad stak, veroordeeld tot 30 maanden cel met uitstel

Een agent van de zone Brussel-Noord is veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden met uitstel omdat hij het dochtertje van zijn vriendin in een heet bad had gestopt. Het toen vijfjarige meisje hield daar zware brandwonden aan over. De 38-jarige man uit Grimbergen moet ook een schadevergoeding betalen aan de vader en de grootouders van het kind.

De rechtbank achtte de feiten van opzettelijke slagen en verwondingen bewezen. De man voelde immers niet aan het water om de temperatuur te meten voor hij het kind in bad stak. Ook toen het meisje zei dat ze pijn had, keek hij de temperatuur niet na. Volgens de rechter was het bewezen dat de beschuldigde eerder die dag zijn frustratie al had uitgewerkt op het kind, onder meer door haar te dwingen haar koekjes op te eten.

De rechter oordeelde ook dat de man opzettelijk handelde. “Door niet te voelen naar de temperatuur van het water, voor het kind in bad ging en nadat ze protesteerde, maakte de beklaagde een bewuste keuze”, klonk het. “Hij heeft hier een onvergeeflijke keuze gemaakt, waarvan het kind de rest van  haar leven de gevolgen zal dragen.”

Brandwonden

Het kind liep bij het incident brandwonden op op 60 procent van haar lichaam. Bij het onderzoek bleek dat de temperatuur van het water in het bad 63 graden bedroeg.

De rechter wees wel een vraag van de verdediging om de feiten als foltering te kwalificeren, af. De rechtbank hield ook rekening met het blanco strafblad van de man. De Grimbergenaar kreeg daarom een celstraf van 30 maanden met uitstel. Eerder had het openbaar ministerie een celstraf van 8 jaar gevorderd tegen de man.

Niet flauw doen

De beklaagde agent had tijdens het proces altijd ontkend dat hij zijn stiefdochter bewust in een te heet bad zette. Hij gaf wel toe dat hij verkeerd reageerde op de situatie en dat hij had moeten nakijken hoe warm het water was. Toen zijn stiefdochter immers klaagde over het te warme water, zei hij haar dat ze niet flauw moest doen. Toen hij haar uiteindelijk uit bad haalde, zette hij haar onder een koude douche, maar belde hij geen ambulance.

De agent werd ook nog eens veroordeeld tot een geldboete van 900 euro omdat hij zijn dienstwapen had gedragen in een openbaar gebouw. Verder moet hij een schadevergoeding van 3.000 euro betalen aan de vader van het kind en 1.500 euro aan de grootouders. De rechtbank legde ook nog eens een provisionele schadevergoeding van 20.000 euro vast voor het kind. Daarover moet een deskundige oordelen.

Het parket had ook nog een bijkomende celstraf van 1 jaar cel gevorderd omdat de beklaagde in een openbaar gebouw zijn dienstwapen had gedragen hoewel hij daarvoor geen toestemming had. Voor die feiten kreeg de man uiteindelijk een boete van 900 euro.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Geerts

    Wat een strafje is me da seg....die had voor minstens 3 jaar effectief de doos moeten invliegen. Schandalige uitspraak van dat rechtertje...dit is nu eens een voorbeeld van een uitspraak met de natte vinger. Schaam je rechtertje.

  • Nikolaas Bouman

    Een minderwaardig mens dat zijn straf weer ontloopt. Schande voor België! Alle misdaad loont!

Lees meer