Een beeld uit het filmpje.
Facebook Een beeld uit het filmpje.

Agent gebruikt traangas tijdens
corona-interventie nadat jongen (18) omstanders ophitst tegen politie

De politie van Schaarbeek haalde vrijdagavond een groepje van vier jongemannen uiteen omdat ze de sociale afstand niet respecteerden. De interventie van de patrouille dreigde echter uit de hand te lopen. Een van de jongens probeerde voorbijgangers op te hitsen tegen de politie. Een agent heeft traangas gebruikt. “We moesten voorkomen dat er een menigte ontstond.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Specifieke COVID-teams van de lokale politie van de zone Brussel Noord patrouilleren dagelijks om te kijken of alle inwoners zich wel aan de regels houden. “Een van die patrouilles zag vrijdagavond rond 18 uur vier jongeren rondhangen aan het Paviljoenplein in Schaarbeek”, zegt politiewoordvoerster Audrey Dereymaeker. “Ze respecteerden de sociale afstand niet, dus stopten de agenten voor een identiteitscontrole.”

Een van de jongeren weigerde mee te werken. “Hij riep buren en voorbijgangers op om tegen de politie-interventie te protesteren. Daarom hebben de agenten versterking gevraagd, en gekregen van vier andere patrouilles. Zij stuurden omstanders weg, zodat ook zij de sociale afstand zouden bewaren en het virus niet onderling zouden verspreiden. Daarbij heeft een agent traangas gebruikt. Sommige agenten hebben hun matrak getoond, maar volgens onze eerste informatie heeft niemand ermee geslagen. De omstanders waren eerder nieuwsgierig dan hinderlijk voor de politie.”

Weerspannigheid

De jongeman die zich weerspannig gedroeg werd gearresteerd. Zijn drie vrienden kregen een boete voor het overtreden van de coronamaatregelen. “We patrouilleren veel om de maatregelen te handhaven. In het algemeen leven de inwoners die regels goed na”, zegt Dereymaeker. “Het is niet zo dat inwoners van specifieke wijken of bepaalde bevolkingsgroepen de coronamaatregelen minder goed naleven dan anderen.”

Lees meer