De man werd meteen overmeesterd.
RV De man werd meteen overmeesterd.

Amokmaker opgepakt tijdens plenaire vergadering in Kamer

Het was even schrikken vanmiddag in de Kamer. Een man begon er tijdens het vragenuur luidkeels te roepen naar de volksvertegenwoordigers. De amokmaker werd opgepakt, maar is ondertussen alweer op vrije voeten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het incident deed zich voor om 14.30 uur. In de Kamer vond toen het vragenuur plaats. “Plots begon iemand luid te roepen van op de tribune en hield daarbij een bordje in de lucht waarop ‘Wellington’ te lezen stond”, zegt Federaal Volksvertegenwoordiger Michael Freilich (N-VA), op dat moment aanwezig in de Kamer. “We weten niet wat die man hier precies kwam doen, maar het was duidelijk dat hij een of andere vorm van protest wilde maken.” 

Welke boodschap de man precies verkondigde, is op dit moment nog niet duidelijk. De militaire politie kon de man overmeesteren en begeleidde hem vervolgens de Kamer uit. Volgens goede bron zou de man al gekend zijn bij de gerechtelijke diensten voor drugsfeiten. 

Beveiliging

In navolging van het incident, rijst de vraag of de Kamer wel beveiligd genoeg is. “We moeten beginnen nadenken over wie we hier allemaal toelaten”, zegt Freilich. “Iedereen die hier binnenkomt, moet via een veiligheidscontrole en wordt gescreend op het dragen van wapens en dergelijke. We vermoeden dat hij het bordje pas maakte toen hij al binnen was.”

“Dat is de prijs die je betaalt als je een heel open huis hebt. De tribunes zijn open, iets wat in het Europees parlement niet zo is, waar de tribunes zich achter kogelvrij glas bevinden”, besluit Freilich.

De man werd ondertussen opnieuw vrijgelaten. 

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Baroen

    Ze zijn al bang als er iemand in het parlement begint te roepen, maar ze laten veroordeelde terroristen en oorlogsmisdadigers al na 4 jaar vrij. Straks moet ieder parlementslid nog een persoonlijke lijfwacht hebben, maar voor de gewone mensen is alles te veel.

  • Philippe Vander Haeghen

    Geef die kerel een medaille voor moed en zelfpijniging want het niveau in de Kamer is beneden alle peil...

Lees meer