Brandweer doet illegale aankopen

Het Rekenhof heeft een heel pak bezwarende incidenten blootgelegd bij de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (DBDMH). Dat melden kranten La Dernière Heure en La Libre Belgique.

De aantijgingen gaan over openbare aanbestedingen die gebeurden tussen 2012 en 2015. Het Rekenhof onderzocht 138 dossiers en stelde vast dat de aankoop van materialen door de administratieve brandweerdiensten niet altijd legaal verliepen. Zo zou DBDHM brandstof gekocht hebben bij één leverancier, zonder andere marktaanbieders te overwegen, wat zorgt voor oneerlijke concurrentie. Bepaalde aankopen zouden ook buiten de aanbestedingsprocedure om zijn gebeurd.


Burgemeester Vincent De Wolf is niet te spreken over de wanpraktijken. Hij wil een parlementaire commissie opstellen om de zaak te onderzoeken. Het kabinet van bevoegd staatssecretaris Cécile Jodogne liet ondertussen weten dat er al stappen genomen werden. "Ons kabinet is sinds Jodognes aanstelling in 2014 op de hoogte van deze problemen", verduidelijkt woordvoerder Jérôme De Mot. "Ze nam daarom onmiddellijk de beslissing om de administratieve en openbare directies af te schaffen en te versmelten tot één directie met een nieuwe dienstchef aan het hoofd." Vanaf 2018 zou de structurele hervorming in werking treden. Jodogne benadrukt dat de veiligheid van de Brusselaars nooit in het gedrang is gekomen door de administratieve tekortkomingen. (DCFS)

Lees meer