Toeristen uit China op Grote Markt in Brussel, nu veel minder te zien.
Baert Marc Toeristen uit China op Grote Markt in Brussel, nu veel minder te zien.

Brussels toerisme voelt eerste effect van Coronavirus: “Helft minder vertrekken en reservaties vanuit China”

Door het Coronavirus mogen Chinese reisbureaus geen groepsreizen meer verkopen. Dat leidt automatisch tot minder toeristen. Visit.Brussels ziet de helft minder vertrekken en reservaties vanuit het land. “Toerisme in China heeft een klein aandeel in het grote plaatje, maar groeit wel sterk.”

Wie vandaag op de Grote Markt rondloopt merkt dat het aantal toeristen uit Azië minder groot is dan anders. “Sinds een week of twee zien wij inderdaad een pak minder Chinese toeristen”, zegt Tim Verstraeten van chocoladewinkel Neuhaus op de Grote Markt. “Zij vormen een groot deel van ons klantenbestand dus dat heeft een impact. Afgelopen zaterdagmorgen was ik hier aan het werk en dan is het hier normaal erg druk, maar nu was het net heel kalm.”

Boosdoener is meer dan waarschijnlijk de uitbraak van het Corona virus. Door het virus mogen Chinese reisbureaus voorlopig geen binnen- en buitenlandse pakketreizen meer verkopen. Toch lijkt de impact op het toerisme in Brussel goed mee te vallen. “Chinese toeristen vormen in deze periode maar 1,5 procent van het totale aantal overnachtingen in Brusselse hotels”, zegt Rodolphe Van Weyenbergh van de Brussels Hotels Association. “Er zijn wel een aantal annuleringen geweest, maar voorlopig is de impact beperkt. Al moet ik wel zeggen dat dit traditioneel kalme maanden zijn voor toerisme uit China. Pas in april en mei neemt dat gewoonlijk toe. Dan zullen we een beter beeld krijgen van de situatie. Die 1,5 procent overnachtingen die nu naar Chinezen gaat, stijgt in die periode tot ongeveer vijf procent.”

“Zorgen om later”

Visit.Brussels kan wel al de eerste effecten becijferen. “Voor de periode van 20 januari tot 8 februari zien we 58 procent minder vertrekken vanuit China”, zegt Jeroen Roppe van Visit.Brussels. “In de hele EU zie je dat er in die periode ook 42 procent minder vluchten vertrekken vanuit China naar hier. Voor de periode maart en april kunnen we nu al zeggen dat er hier in Brussel vanuit China 56 procent minder reservaties zijn. Het moet wel gezegd dat Brussel verhoudingsgewijs minder toeristen trekt uit China dan sommige andere grote Europese steden. Wij blijven de situatie in ieder geval in de gaten houden.”

Verschillende handelaars rond de Grote Markt tonen zich toch bezorgd. Zij zien de laatste twee weken veel minder Chinese toeristen op de straat en in hun zaken. “De laatste twee weken valt dat toch op”, zegt Daniëlle van kantzaak Toebac. “Zij zijn niet mijn grootste publiek, maar het valt op in het straatbeeld.” Haar buurvrouw Natacha Cleti van Gobbelins Art maakt zich vooral zorgen om de toekomst. “Dit zijn relatief kalme maanden”, zegt ze. “Maar als de situatie aanhoudt, zal dat wel een effect hebben. Het is net Chinees Nieuwjaar geweest en dan bezoeken zij vooral familie. Maar wij trekken veel klanten uit heel Azië, het is te hopen dat alles binnenkort opnieuw als normaal gaat.”

Lees meer