Diefstal in het Zoniënwoud.
BELGA Diefstal in het Zoniënwoud.

Dieven proberen met bomen van 200 jaar oud aan de haal te gaan

Boswachters hebben vorige week vrijdag in het Zoniënwoud twee mannen op heterdaad betrapt die een aantal gekapte bomen wouden stelen. Sommige van de bomen waren tot 200 jaar oud. Leefmilieu Brussel probeerde de dief al jaren te vatten.

De mannen werden vorige week vrijdag om 15 uur betrapt. “Het gaat om 17 kubieke meter hout met een waarde van ongeveer 5.000 euro”, zegt Stéphane Vanwijnsberghe van Leefmilieu Brussel. “Onze boswachters hebben met de hulp van de plaatselijke politie twee mannen kunnen oppakken. Zij zijn daarna overgebracht naar het commissariaat voor verhoor. Het dossier is nu in handen van het Brusselse parket. Ze wisten duidelijk waar ze mee bezig waren want ze probeerden de mooiste delen van de stam te ontvreemden.”

Sommige van de bomen hadden een stam van bijna 3 meter breed en waren dus tot 200 jaar oud. Het gaat om beukenbomen, die hout van hoge kwaliteit produceren. “Zij werden al eerder gekapt in het kader van ons gewone bosbeheer”, zegt Vanwijnsberghe. “Dat doen we om plaats te geven aan nieuwe bomen of om ruimte in het bos te maken. Deze bomen werden al bij een loting van oktober 2018 verkocht. Het gaat dus om pure diefstal.”

Dief is oude bekende

De betrapte mannen waren geen onbekenden voor de boswachters. “We hadden hen al jaren in het oog”, zegt Vanwijnsberghe. “Het gaat om een houthandelaar uit Limburg waar we in 2012 al problemen mee hadden. We hadden dus al lang vermoedens dat hij bomen stal, maar het heeft tot nu geduurd voor we hem konden betrappen. Hij had hier de hulp in geroepen van een houtvervoerder. Om zo’n hoeveelheid hout te vervoeren, heb je immers speciaal materiaal nodig.”

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christa Maers

    Houtkap geeft ruimte aan jonge en andere soorten bomen om te groeien. Het leidt tot een woud met verschillende soorten bomen en meer gelaagdheid, wat de biodiversiteit ten goede komt. Een woud met allemaal dezelfde dikke beuken die even oud zijn, is een artificieel woud met minder dieren en minder flora. Bovendien haalt niet elke boom die leeftijd in goede gezondheid.

  • MYRTHE PASS

    En men vindt het maar normaal om 200 jaar oude bomen te kappen!? Oude, mature bomen ogen veel mooier dan nieuwe, jonge bomen.

Lees meer