2 Ex-generaal Guy Buchsenschmidt
BELGA Ex-generaal Guy Buchsenschmidt

Ex-generaal Buchsenschmidt ook in beroep schuldig aan pesterijen

Ex-generaal Guy Buchsenschmidt is door het Brusselse arbeidshof schuldig bevonden aan pesterijen tegenover twee ondergeschikten. Eerder had de Brusselse arbeidsrechtbank al hetzelfde beslist. De generaal was hiertegen in beroep gegaan maar zonder succes. 

Het ministerie van Defensie heeft onvoldoende doortastend opgetreden tegen die pesterijen. Een derde officier werd ook onheus behandeld maar volgens de rechtbank is onvoldoende bewezen dat dat door oud-generaal Buchsenschmidt gebeurde. Het slachtoffer pleegde eerder zelfmoord na de behandeling van het dossier.  De twee andere slachtoffers  krijgen wel elk een schadevergoeding van 21.100 euro. 

Het verhaal dat aan de basis van de feiten ligt leest als een soapserie. De drie officieren die in Straatsburg in 2014 en 2015 onder zijn bevel stonden, stapten naar de rechbank omdat Buchsenschmidt de vetes van hun echtgenotes zou hebben uitgevochten op het werk. Luitenant-generaal Buchsenschmidt, inmiddels op pensioen, stond toen aan het hoofd van Eurocorps.

Het hof oordeelde dat Buchsenschmidt handelde als orgaan van de Staat  De Belgische staat zal de schadevergoedingen dus moeten betalen. “Ik ben tevreden met dit arrest, al had ik graag gezien dat de generaal persoonlijk verantwoordelijk werd gesteld voor deze pesterijen. De pesterijen zijn alleszins bewezen. Een unicum op dergelijk hoog niveau”, reageerde Carine Flamend, die de slachtoffers verdedigde, na de feiten. 

2
BELGA

Lees meer