11 Extiction Rebellion op autosalon
Baert Marc Extiction Rebellion op autosalon

Extinction Rebellion verstoort Autosalon: 187 actievoerders opgepakt

Extinction Rebellion voert vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. De actievoerders verstoren het salon met leuzes en ketenen zich vast aan auto’s. Sommigen schreven ook met lippenstift boodschappen op de autoruiten en besmeurden zelfs wagens met nepbloed. De politie heeft in totaal 187 actievoerders opgepakt, waarvan 7 gerechtelijk.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion lopen op het autosalon ‘verkleed’ als wagen, met daarop de slogan: “De waarheid is: dit is de enige niet-vervuilende wagen hier”. Verschillende leden gingen al actie voeren aan de stand van Volvo en ook bij Tesla en Land Rover was er onrust. Daar kropen actievoerders in wagens en ketenden ze zich vast aan het stuur. Bij Peugeot werden er zelfs enkele wagens beklad met vals bloed. De politie moest tussenkomen en 187 actievoerders opgepakt. 7 daarvan werden gerechtelijk aangehouden.

11 .
Marc Baert .

Mobiele wanden
Om 15 uur was er een actie aan de stand van Shell. Één van de activisten overgoot zich met nepbloed en riep “Shell kills”.  Nadien legde hij zich neer voor de stand.

Als er een actie plaatsvindt, proberen bewakingsagenten die met mobiele wanden af te schermen. Maar dat trekt soms nog meer aandacht. 

Op Parking C worden er ook valse parkeerboetes onder de ruiten van de wagens gestoken met daarop een anti-autoboodschap. 

11
Mark Baert

Om 16 uur vond de grote slotactie aan de in- en uitgang plaats. Tientallen activisten lieten zich op de grond vallen, maar werden meteen door de ordetroepen naar buiten gedragen. Onder hen ook heel wat tieners. 

11 Een actievoerder van Extinction Rebellion wordt opgepakt op het Autosalon
Marc Baert Een actievoerder van Extinction Rebellion wordt opgepakt op het Autosalon
11 Tientallen atcivisten lieten zich op de grond vallen aan de uitgang van het Autosalon.
Marc Baert Tientallen atcivisten lieten zich op de grond vallen aan de uitgang van het Autosalon.
11
Marc Baert

De groep wil dat het “bedrieglijke beeld dat de auto-industrie van zichzelf schetst” dringend verandert. “De automobielsector heeft in het verleden al meermaals gelogen over de ecologische impact van hun producten, zoals bij ‘dieselgate’, en ze blijven liegen”, zegt Extinction Rebellion. “De sector stelt zogezegd oplossingen voor de klimaatproblematiek voor, maar parallel met het promoten van zero-emissievoertuigen verkopen ze steeds méér en zwaardere SUV’s.”

11 .
Marc Baert .

De woordvoerder van Extinction Rebellion, Sébastien Hendrickx, lichtte vanmiddag de actie toe in het VTM Nieuws: “Als wij actievoeren, worden wij dikwijls snel weggevoerd. Vastlijmen belet dat. Op die manier willen wij ruimte claimen om onze boodschap, die niet genoeg gehoord wordt, over te brengen.” Volgens de woordvoerder is het niet de bedoeling om blijvende schade aan te richten, maar eventuele kleine schade die toch zou aangericht worden “staat helemaal niet in proportie met de schade die de auto-industrie wereldwijd toebrengt.”

11 .
Marc Baert .
11 Actievoerder aan de stand van Volvo.
VTM Nieuws Actievoerder aan de stand van Volvo.
11 .
Marc Baert .
11 “De waarheid is: dit is de enige niet-vervuilende wagen hier"
Marc Baert “De waarheid is: dit is de enige niet-vervuilende wagen hier"

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer