Samusocial
Baert Marc Samusocial

Gebouw van Samusocial voor daklozenopvang heeft geen vergunning

Het gebouw van Samusocial in de Pointcarrélaan heeft eigenlijk geen vergunning om daklozen te herbergen. Die werd immers nooit aangevraagd. “Dit kan grote problemen opleveren”, zegt Gaëtan Van Goidsenhoven, eerste schepen van Anderlecht, aan La Capitale. 

Het gebouw van Samusocial staat ingeschreven als kantoor, maar wordt sinds 2017 gebruikt als opvangcentrum voor daklozen. “Oorspronkelijk was het een tijdelijke oplossing, want er waren dringend opvangplaatsen nodig, maar Samusocial heeft sindsdien de vergunning nog steeds niet in orde gebracht”, zegt Gaëtan Van Goidsenhoven (MR), die dit tijdens de laatste gemeenteraad aankaartte. “Het probleem hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van Samusocial. Als er ongelukken gebeuren, zou er juridische twijfel kunnen ontstaan over de aansprakelijkheid, want is het gewest, de gemeente of Samusocial dan verantwoordelijk?” Van Goidsenhoven pleit voor een openbaar onderzoek naar de organisatie van het opvangcentrum. 

Eigendom van het Gewest

Langs de kant van Samusocial luidt het dat het gebouw eigendom is van het gewest. “Het gewest gaf ons de opdracht om opvangplaatsen te voorzien. Er is een overeenkomst tussen het gewest en de gemeente Anderlecht om daklozen in het gebouw onder te brengen. Het gewest heeft nu ook een bouwvergunning aangevraagd om het pand te renoveren”, zegt de woordvoerder van Samusocial. “Op dat moment zal de Brusselse regering - die de renovatiewerken leidt - een vergunning aanvragen om daklozen op te vangen, ook al volstaat een akkoord van de gemeente en de brandweer.”  

Op dit moment is er niemand ondergebracht in het opvangcentrum. Een paar weken geleden moesten er nog 80 bedden weggehaald worden door een bedwantsenplaag. Het centrum houdt de deuren gesloten, om het hele pand te laten ontsmetten. Nadien volgen de renovatiewerken. Samsusocial hoopt om in 2020 het pand weer in gebruik te kunnen nemen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer