Archiefbeeld van de gevangenis in Sint-Gillis te Brussel.
BELGA Archiefbeeld van de gevangenis in Sint-Gillis te Brussel.

Gedetineerde snijdt eerst celgenoot de keel over en gaat dan doodleuk op consultatie bij psychiater

In de gevangenis van Sint-Gillis is een geïnterneerde met een overgesneden keel dood aangetroffen in zijn cel. Opmerkelijk: het lijk werd ontdekt toen zijn celgenoot na een gesprek met de gevangenispsychiater teruggebracht werd naar de cel. Vermoedelijk doodde die medegevangene hem vóór hij hun cel verliet. "Want het lijkt zó onwaarschijnlijk dat het slachtoffer dit zelf heeft gedaan."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De feiten speelden zich af in een zogeheten duocel van het medisch centrum, in vleugel D van de gevangenis van Sint-Gillis. Het Algerijnse slachtoffer was een geïnterneerde - dat is een gevangene die een misdrijf pleegde maar ontoerekeningsvatbaar werd verklaard. Zijn Nederlandse celgenoot, die ook een psychiatrisch verleden heeft, wachtte in Sint-Gillis op zijn proces wegens diefstal. Veel details ontbraken gisterenavond nog, maar volgens onze informatie werd de beklaagde gisterochtend door een cipier uit zijn cel gehaald voor een gesprek met de psychiater. Daar kwam de man al verward over. Toen de Nederlandse gevangene even later werd teruggebracht naar de cel, vonden ze het slachtoffer. Hij lag half verborgen onder een laken. Zijn keel leek overgesneden. Alle hulp kwam te laat.

Vraag is nu: hoe, wanneer en door wie kwam de geïnterneerde om het leven? Het vermoeden bestaat dat de celgenoot hem ombracht vóór hij de cel verliet. Alleen: dat werd op dat moment niet vastgesteld. Tijdens zijn afwezigheid was de celdeur ook dicht. Volgens zij die het kunnen weten, is het zo goed als uitgesloten dat het slachtoffer die verwondingen zelf aanbracht. Het parket van Brussel startte gisteren een onderzoek. Vermoedelijk is het moordwapen een mes. Beide gevangenen beschikten op hun cel alleszins over gewoon bestek - geen plastic.

Onder een laken

Het is niet de eerste moord in een Belgische gevangenis. In mei 2016 vonden cipiers in de gevangenis van Lantin onder een laken een dode gevangene toen ze hem medicijnen brachten. Zijn celgenoot gaf meteen toe dat hij zijn medegevangene had gedood. Deze moord gebeurde in de psychiatrische vleugel van de gevangenis.

De Nederlandse verdachte zat gisteravond laat nog bij de speurders voor ondervraging. Hij overnachtte daar in een cel en dus niet in de gevangenis. 

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jo Van Caenegem

    Ik pleit al jaren voor isolatie cellen waar gedetineerden nooit uitkomen gedurende hun straf, ook niet om een consultatie met een psychiater, gewoon nooit. Denken is ook de sterkste kant niet van de meesten die daarover beslissen hé. 1 cel per gedetineerde, en die is dan maar half zo groot, gaat toch een stuk veiliger zo niet?!!

  • pierre Van den Wijngaert

    2 man per cel ?wat een luxe in België,waar men ook per gevangene de meeste bewakers heeft,Bewakers die meestal dan nog ziek zijn!!! Overwerkt of bijklussen wie zal het zeggen? Physiatriche afdeling met messen?hoe leg je dat uit?

Lees meer