Jeff Hoeyberghs is een van de klagers
Joel Hoylaerts/Photonews Jeff Hoeyberghs is een van de klagers

Jeff Hoeyberghs en 60 andere Belgen “zijn blij dat aantal coronamaatregelen opgeheven zijn”: kortgeding niettemin gepleit op 24 juni

Het kortgeding dat meer dan 60 Belgen hebben aangespannen tegen de Belgische staat om de coronamaatregelen te laten opheffen, zal op 24 juni gepleit worden. De eisers willen dat de maatregelen onmiddellijk opgeheven worden omdat ze in strijd zouden zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. “We zijn er ons van bewust dat een aantal maatregelen intussen wordt opgeheven, maar andere worden dan weer verstrengd en gaan helemaal de verkeerde kant uit”, zegt advocaat Michael Verstraeten, die optreedt voor de eisers.

Intussen hebben al 62 boze burgers zich verenigd tegen de Belgische Staat en minister van Binnenlandse ­Zaken Pieter De Crem (CD&V). Het gaat om een bont allegaartje van onder meer artsen, bejaarden, horeca-uitbaters en Jeff Hoeyberghs. Ze eisen de opheffing van de coronamaatregelen, omdat die de mensenrechten zouden schenden. Volgens hun advocaat Michael Verstraeten werden de maatregelen “domweg” nageaapt van China, zonder voldoende kennis over het virus te hebben en zonder rekening te houden met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Zijn cliënten betwisten niet dat een aantal maatregelen noodzakelijk en nuttig kunnen zijn, maar verzetten zich wel tegen maatregelen die de fundamentele vrijheden van de mensen beperken. 

Anderhalve meter

Het gaat dan onder meer om de verplichting anderhalve meter afstand te houden, de limiet op het aantal minuten dat je in een winkel mag blijven, de beperking van de sociale contacten tot de zogenaamde bubbels, het samenscholingsverbod, en de verplichte mondmaskers. Een aantal maatregelen die bij het begin van de coronacrisis, midden maart, werden genomen, zijn intussen al versoepeld en verwacht wordt dat die versoepelingen nog verder zullen gaan. “We zijn er ons van bewust dat de situatie evolueert en hebben onze conclusies in die zin ook al aangepast”, zegt meester Verstraeten. “We zijn blij dat een aantal maatregelen opgeheven worden maar we zien ook dat dat voor andere zaken helemaal niet het geval is, dat die zelfs nog worden verstrengd.”

Lees meer