Jessie Van Eetvelde (40) met haar twee zoontjes.
Sebastian Backhaus Jessie Van Eetvelde (40) met haar twee zoontjes.

Kortgeding over ‘Syriëmoeders’ uitgesteld naar 20 november

Het kortgeding dat advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir hebben ingesteld tegen de Belgische staat om één gewonde Syriëstrijder, drie moeders en hun tien kinderen vanuit Syrië naar ons land of een veilige plek in de regio te brengen, zal pas op 20 november behandeld worden. 

Het geding gaat om  drie vrouwen van Syriëstrijders, Nadia Baghouri, Jessie Van Eetvelde en Sabah Hammani, Syriëstrijder Adel Mezroui en hun tien kinderen, die tussen en 6 maanden en 7 jaar zijn. De vrouwen en kinderen verblijven in vluchtelingenkamp Al-Hol, buiten de bufferzone die de Turken momenteel bezetten in Syrië. 

Mezroui zit in de Koerdische gevangenis in Al-Hasakah, zonder medische bijstand. Bij de dagvaarding zitten medische verslagen van de kinderen, waaruit blijkt dat ze ernstig ondervoed zijn en chronische diarree hebben. Bij een jongen is de rechterarm geamputeerd. De advocaten eisen dat hun cliënten zo snel mogelijk naar een veilige plek worden gebracht. Dat mag België zijn of een buurland van Syrië, zoals Turkije, Jordanië of Libanon. 

“We vragen geen luchtbrug of militairen ter plaatse. Wel dat alle diplomatieke middelen aangewend worden opdat ze de nodige medische zorg krijgen”, klinkt het bij de eisers. 

Als de Belgische staat niet binnen 15 dagen in actie schiet, dan vragen de advocaten dwangsommen van 7.500 euro per dag per persoon, met een maximumbedrag van 1,5 miljoen euro per verzoeker.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer