7 David Helbich aan het Zuidstation. Hier plaatsten ze blokken langs het fietspad, eerder was dat nog een gevaarlijk hek (zie onder).
Galicia David Helbich aan het Zuidstation. Hier plaatsten ze blokken langs het fietspad, eerder was dat nog een gevaarlijk hek (zie onder).

Kunstenaar bundelt absurde fietspaden

VOLGENS DAVID HELBICH KUNNEN TWEEWIELERS DÉ OPLOSSING ZIJN VOOR BRUSSELS VERKEER

Kunstenaar David Helbich heeft het afgelopen half jaar zijn oog op het Brusselse fietslandschap gericht. De Duitse Brusselaar, bekend van zijn hilarisch fotoboek Belgian Solutions, bundelde zowel ingestuurde als zelfgenomen foto's onder 'Brussels Bike Solutions' en de tagline 'Not every solution is a bikelane.' "Ik ben ervan overtuigd dat de fietser dé oplossing kan zijn voor het mobiliteitsprobleem in Brussel."

Belgian Solutions heeft ondertussen al bijna 22.000 volgers op Facebook en ook het fotoboek van David Helbich is momenteel hopeloos uitverkocht. Op vraag van Fietsersbond Brussel-Zuid heeft hij de afgelopen maanden absurde fietstoestanden in Brussel gebundeld. "Zelf ben ik een fervent fietser. Fietsen is goed tegen luchtvervuiling, het ontlast het openbaar vervoer en is bovendien positief voor het imago van een stad. Dat ik om de negen maanden een nieuwe fiets moet kopen omdat hij gestolen wordt, neem ik er dan maar bij (lacht)." David is na een doortocht in Nederland in 2002 in Brussel neergestreken. Sindsdien is hij er blijven wonen.

7 Aan het Zuidstation stond er eerst nog een hek over het fietspad, nu zijn dat betonblokken (zie boven).
Foto Kos/David Helbich Aan het Zuidstation stond er eerst nog een hek over het fietspad, nu zijn dat betonblokken (zie boven).

Brussels Bike Solutions

"In die tijd groette iedere fietser elkaar, een beetje zoals motorrijders dat nu doen. We waren gewoon met zo weinig. Je merkt momenteel dat Brussel in een overgangsfase zit en dat er wel wat voor de fietser gedaan wordt. Dat gebeurt alleen dikwijls op zo'n hilarische manier, dat ik die fragmenten nu gebundeld heb. De Brussels Bike Solutions zijn dus foto's waar er een absurde oplossing voor de fietsers wordt aangeboden. Maar tegelijk zijn fietsers ook de oplossing voor het huidige mobiliteitsprobleem. Op sommige momenten verplaatsen zij zich aan de snelheid van een wagen, een ander moment dan weer aan de snelheid van een voetganger. Fietsers zijn dus eigenlijk deskundigen van de stad. Zij kunnen zich gemakkelijk in de positie van een ander inbeelden. Daarom dat ik een actieve rol wil spelen in Brussel als fietsstad." De lijst van foto's zijn hilarisch, maar dikwijls ook schrijnend. "Mensen die zeuren en zagen creëren conflicten. Ik wil humor als een wapen gebruiken en zo een visie ontwikkelen voor Brussel. Daarom de tagline 'Not every solution is a bikelane.' Het volstaat niet om zomaar fietspaden bij te bouwen, er moet ook een visie achter zitten. Ik hoop dat er zo snel mogelijk een gewestelijk plan wordt uitgerold, want de gemeenten zitten niet altijd op dezelfde golflengte. De autofetisj in Brussel is hopelijk langzaam aan het verdwijnen, hoewel de wagen ook altijd een rol in deze stad zal blijven hebben. Maar het openbaar vervoer en de fiets moeten hier ook een prominente rol krijgen. Fietsen is geen achteruitgang, maar vooruitgang." David is ondertussen bezig aan een volgend fotoboek. "Dat zal een tweede deel van Belgian Solutions worden. Ik heb nog geen idee op welke manier ik de Brussels Bike Solutions ga bundelen, maar ik ga er alleszins iets mee doen."

7 In Schaarbeek kan je kiezen of je op de tram of op een auto fietst.
Foto Kos/David Helbich In Schaarbeek kan je kiezen of je op de tram of op een auto fietst.
7 Aan Bozar wordt het wel heel ingewikkeld.
Foto Kos/David Helbich Aan Bozar wordt het wel heel ingewikkeld.
7 In Haren, voor het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid staat een paal temidden van het fietspad.
Baert Marc In Haren, voor het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid staat een paal temidden van het fietspad.
7 Hier werd een toiletcontainer midden op het fietspad geplaatst.
Kos / T. Diderich Hier werd een toiletcontainer midden op het fietspad geplaatst.
7 In Elsene kan je als koppel hand in hand fietsen, eventjes toch.
Foto Kos/David Helbich In Elsene kan je als koppel hand in hand fietsen, eventjes toch.

Lees meer