4 Martine Hupin voor haar winkel S en Ciel in de Marollen
SZM Martine Hupin voor haar winkel S en Ciel in de Marollen

Laatste hoedenwinkel verdwijnt na 160 jaar uit de Marollen

De befaamde hoedenwinkel in de Marollen, S en Ciel, sluit op 15 augustus definitief de deuren. Tot dan doet uitbaatster Martine Hupin een uitverkoop tot 50 procent op alle hoeden, zakken, riemen en portefeuilles. De zaak was nog de laatste overgebleven hoedenwinkel in de Marollen en gaat na 160 jaar dicht.

De geschiedenis van de hoedenwinkel op de hoek van de Hoogstraat in de Marollen gaat ver terug. De winkel werd in 1860 geopend door een zekere Miggerode. Na een aantal andere eigenaars nam Albert Van Pottelsberghe de winkel over tot 1995. Uiteindelijk wilde hij op zijn oude leeftijd de huur niet meer verlengen en gaf in 1996 de fakkel over aan Martine Hupin, die de winkel renoveerde.

Laatste hoedenwinkel

Hupin maakte zelf lederwaren in haar atelier in Ukkel en had toen ook nog andere winkels in Brussel. Daarna besliste ze om zich te focussen op de winkel in de Marollen. “Toen ik de winkel overnam, waren er nog drie à vier hoedenwinkels in de buurt, maar met de tijd zag ik hoe ze een voor een sloten.”

In 2004 kwam een vorige hoedenleverancier van Van Pottelsberg haar een voorstel doen om weer hoeden te verkopen en dus begon ze naast haar lederwaren ook weer hoeden te verkopen. Alles was made in Belgium, en dat apprecieerden de klanten.

4 Befaamde hoedenwinkel S en Ciel in de Marollen sluit op 15 augustus de deuren
SZM Befaamde hoedenwinkel S en Ciel in de Marollen sluit op 15 augustus de deuren

Moeilijke financiële situatie

In 2011 kwam Hupin in een moeilijke financiële situatie terecht. Ze had heel wat schulden, waardoor ze een gerechtelijke reorganisatie aanvroeg om de winkel te kunnen behouden. “Ik heb mijn schulden beetje bij beetje elke maand kunnen afbetalen, maar voor de rest hebben ze mij niets cadeau gegeven.” Daarbovenop is de omzet drastisch beginnen dalen. “Ik kon niet opboksen tegen de commerciële hoeden en lederwaren die er op de markt voor geen geld werden verkocht.” 

Hupin kon onlangs al haar schulden afbetalen, maar nu heeft ze de hartverscheurende keuze moeten maken om er een punt achter te zetten. “Ik ben er kapot van, maar ik kan niet anders.” Nochtans mocht Hupin enkele bekende koppen onder haar cliënteel rekenen, onder wie Benoit Poelvoorde, Philippe Geluck, Plastic Bertrand of nog Jean-Pierre Marielle. “Le Grand Jojo was ook een van onze trouwe klanten.”

Tot de sluiting op 15 augustus is er bij S en Ciel een uitverkoop tot 50 procent op alle artikelen. Hupin zal in haar atelier in Ukkel wel lederwaren blijven maken en die proberen te verkopen.

4 Martine Hupin, uitbaatster van S en Ciel
SZM Martine Hupin, uitbaatster van S en Ciel
4 Befaamde hoedenwinkel S en Ciel in de Marollen sluit op 15 augustus de deuren
SZM Befaamde hoedenwinkel S en Ciel in de Marollen sluit op 15 augustus de deuren

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Désiré Van Nieuwenhuyzen

    Albert Van Pottelsberghe sloot de winkel in 1995 en ging met pensioen. Hij was toen 79 en kan dus onmogelijk in 1911 in de winkel gestaan hebben. In 1995 had hij 43 jaar in de winkel gestaan.

  • Wesley Kenis

    En de namen waren zijn groot dat ik er nog nooit van gehoord heb. Nog een reden om Europese buiten te zetten: buitenlandse multinationals verkloten het voor de kleine zelfstandigen....en versluizen het geld dat ze verdienen ook ineens. Wij zijn alleen goed om te betalen ....

Lees meer