3 Manneken Pis met rode neus en salopette.
Dieter Nijs Manneken Pis met rode neus en salopette.

Manneken Pis gaat even als clown door het leven

Manneken Pis heeft zaterdag zijn “Coluche” clownspak aangetrokken voor de 34ste verjaardag van de opening van het eerste sociale restaurant van vzw Resto Du Coeur. Coluche is de artiestennaam van Michel Colucci, de geestelijke oprichter van Resto du Coeur.

Vanuit het hele land, van Moeskroen over Oostende, Luik, Waver, Gembloux en Tienen tot La Louviere, zakten vrijwilligers van de Resto du Coeur af naar Brussel om er de 34ste verjaardag van de organisatie te vieren. Ook zij werden in de kijker gezet. De verjaardag is géén eindpunt, benadrukken ze bij Resto du coeur. “We zullen ook de komen jaren terugkeren, want helaas is ons werk nog niet snel af. Ook binnen 20 jaar zullen er vrijwilligers zijn die zich dagelijks blijven inzetten tegen armoede”, zegt Jean-Gérard Closset, voorzitter van de raad van bestuur van Resto du coeur.

3 Van over heel het land zakten vrijwilligers af.
Dieter Nijs Van over heel het land zakten vrijwilligers af.

In 1985 kaartte de Waalse volksvertegenwoordiger José Happart in het Europees parlement de voedselverspilling van de overvolle opslagplaatsen aan. Hij stelde daarbij voor om dit voedsel onder de mensen te verdelen die honger lijden. Het idee kwam niet van de grond, maar werd wel opgepikt door de Franse komiek Coluche. Hij deed een rechtstreekse oproep op de zender Europe 1 om voedselverspilling tegen te gaan. Het idee werd nu wel opgepikt, onder meer door studenten van Solvay Business School. Al snel volgden ook landbouwers en politici. Op 21 december 1985 werd dan officieel de eerste Resto Du Coeur van België geopend.

3
Dieter Nijs

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer