5 Zuckerberg ging op de foto met het personeel.
Taverne du Passage Zuckerberg ging op de foto met het personeel.

Mark Zuckerberg waagt zich aan Belgische kost in Brussel: garnaalkroketten en waterzooi

Facebook-baas Mark Zuckerberg was vandaag op bezoek in Brussel voor een zitting bij de Europese Commissie. Voor de gelegenheid ging hij gisterenavond ook langs in de Koninginnegalerij voor een hapje in de Taverne dus Passage. Op het menu: garnaalkroketten. Bij de Commissie kreeg Zuckerberg een waarschuwing: “De methode waarbij sociale mediabedrijven zelf via een gedragscode de verspreiding van haatberichten aanpakken, heeft tot positieve resultaten geleid, “maar de tijd van zulke ‘gentlemen’s agreements’ is voorbij”, zo klonk het.

Het personeel van het Brusselse restaurant ging gisteren graag op de foto met de oprichter, CEO en meerderheidsaandeelhouder van Facebook. “Het was een volstrekt normaal bezoek, en ze gedroegen zich als elke andere klant”, zegt directeur Laurent De Mey van de Taverne Du Passage. “Hij was hier samen met enkele vrienden. Ik denk dat ze door hun hotel naar hier zijn doorverwezen.”

Wat stond er op het menu? “Ze hebben het bij de klassiekers gehouden”, zegt De Mey. “Als voorgerecht hebben ze garnaalkroketten genomen. Dat is de specialiteit van het huis en iets wat we altijd aanraden. Daarna stond er onder meer waterzooi en americain op het menu.”

5 Zuckerberg brengt vandaag een bezoek aan de Europese Commissie. Hij zal er met enkele commissarissen van gedachten wisselen over internetregulering en over democratie en fundamentele rechten.
AFP Zuckerberg brengt vandaag een bezoek aan de Europese Commissie. Hij zal er met enkele commissarissen van gedachten wisselen over internetregulering en over democratie en fundamentele rechten.

Achter gesloten deuren

Vandaag op het menu: een bezoek aan de Europese Commissie. Zuckerberg wisselde er met enkele commissarissen van gedachten  over internetregulering en over democratie en fundamentele rechten. Opvallend: het bezoek van Zuckerberg vond achter gesloten deuren plaats.

Woensdag wordt het actieplan van de Europese Commissie inzake artificiële intelligentie verwacht. Later dit jaar presenteert ze wellicht ook voorstellen om de aansprakelijkheid van sociale media en andere internetplatformen in wetgeving te gieten. Het mag in dat opzicht geen verrassing zijn dat na Alphabet-topman Sundar Pichai vorige maand nu ook ceo Mark Zuckerberg van Facebook een bezoek bracht aan de Europese Commissie. Beiden willen hun input geven.

5 Hij zit in Brussel  onder meer samen met Europees Commissaris Vera Jourova.
AFP Hij zit in Brussel onder meer samen met Europees Commissaris Vera Jourova.

Verantwoordelijkheid

De Amerikaan zat samen met vicevoorzitters Margrethe Vestager en Vera Jourova, die bevoegd zijn voor respectievelijk Digitale zaken en Waarden en transparantie, en met commissaris voor Interne markt Thierry Breton. Met Vestager en Breton sprak Zuckerberg volgens een woordvoerder van de Commissie over de digitale agenda van het uitvoerend orgaan van de EU. Met Jourova ging het gesprek over democratie en fundamentele rechten, zoals het garanderen van vrije en eerlijke verkiezingen, de strijd tegen desinformatie en politieke advertenties.

“De methode waarbij sociale mediabedrijven zelf via een gedragscode de verspreiding van haatberichten aanpakken, heeft tot positieve resultaten geleid, “maar de tijd van zulke ‘gentlemen’s agreements’ is voorbij”, was de boodschap die Jourova meegaf aan de Facebook-topman. Het is tijd dat er regulering wordt opgesteld en dat bedrijven verantwoording afleggen, vindt Jourova.

5
EPA

Zuckerberg was het met de drie commissarissen eens dat er meer transparantie nodig is met betrekking tot de algoritmes die door sociale media worden gebruikt. “We moeten de samenleving immuun maken voor online manipulatie”, vatte Jourova het samen.

Regulering

Ze is tevreden dat ook Facebook zelf vragende partij is voor meer regulering. “Zoals ik steeds heb gezegd, zie ik Big Tech als een deel van de oplossing voor de problemen die ze zelf hebben helpen creëren.” Zuckerberg bevestigde al dat hij mee zijn schouders wil zetten onder meer regulering, maar ontkent dat hij op die manier een stuk verantwoordelijkheid van zich wil afschuiven.

Jourova waarschuwde hem daar ook voor. “Zelfs als we met regulering op de proppen komen, zal dat nooit alle problemen oplossen. Facebook en mijnheer Zuckerberg moeten zelf de vraag beantwoorden welk soort bedrijf ze willen zijn en welke waarden ze willen promoten. Het komt niet de regeringen of de regulatoren toe om te bepalen of Facebook het goed meent of niet.”

5 Afgelopen weekend was Zuckerberg al te gast op een internationale veiligheidsconferentie in München. Hij zette er zijn pleidooi kracht bij voor meer regulering voor sociale mediabedrijven, of toch voor de informatie die op hun kanalen wordt gepubliceerd.
EPA Afgelopen weekend was Zuckerberg al te gast op een internationale veiligheidsconferentie in München. Hij zette er zijn pleidooi kracht bij voor meer regulering voor sociale mediabedrijven, of toch voor de informatie die op hun kanalen wordt gepubliceerd.

Lees meer