3 Protest van Koerden op Europaplein
Baert Marc Protest van Koerden op Europaplein

Opgeven staat niet in het Koerdisch woordenboek

Koerden protesteren op het Luxemburgplein tegen het Turkse regime

Een 300-tal Koerdische Belgen protesteerden vandaag voor het Europees Parlement, op het Luxemburgplein. Ze hopen dat hun stem gehoord wordt bij de Europese instellingen om een halt toe te roepen aan de anti-Koerdische oorlog, gevoerd door Turkije.

Al enkele jaren is de Koerdische volksleider, Abdullah Öcalan, opgesloten in isolatie op het Turkse eiland Imrali. Sinds 2011 mag hij geen bezoek krijgen van zijn advocaten en tussen april 2015 en nu heeft hij slechts twee keer bezoek mogen krijgen van zijn familie. Volgens de Koerden is dit een zware schending van het Europees verdrag van de rechten van de mens, dat Turkije heeft ondergetekend. 

De Koerden liggen al decennia in de clinch met Turkije, omdat ze niet erkend worden. Sinds Turkije in 2015 de vredesbesprekingen met de Koerden opblies, zijn ze weer aan een anti-Koerdische oorlog bezig. 

“Europa stond er bij en keek er naar”

De Koerden protesteren ook tegen het stilzwijgend toekijken van de Europese instellingen tegenover de regering van Erdogan. Om die passiviteit te doorbreken, nemen Koerdische activisten ernstige acties. Op 20 februari stak een man zich in brand in Duitsland en sinds maart hebben zeven politieke gevangenen, vier vrouwen en drie mannen zich van het leven ontnomen. De Koerdische Belgen willen dat er acties en sancties komen om het leven van honderden mensen die vandaag in hongerstaking zijn te redden.

3 Protest van Koerden op Europaplein
Baert Marc Protest van Koerden op Europaplein
3 Protest van Koerden op Europaplein
Baert Marc Protest van Koerden op Europaplein

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Peter Ceulemans

    Dank u HLN om deze beweging eindelijk eens wat positieve aandacht te geven. Ik ben al enige tijd met steunacties aan de Koerden en deze beweging bezig. Hun verwezenlijkingen zijn fenomenaal. Ze speelden int Midden Oosten een cruciale rol in het verslaan van ISIS. Ze hebben daar in t Noorden van Syrie omringd door vijanden enorme inspanningen gedaan voor vrouwenrechten en rechtstreekse democratie. t Is een schande dat we ze zo aan hun vijanden overleveren. We zouden ze op handen moeten dragen.

Lees meer