Het beeld waarrond alle heisa ontstond.
VTM Nieuws Het beeld waarrond alle heisa ontstond.

Politie spoot achteraf antitraangasmiddel in ogen activist

Op sociale media  circuleert een bericht van de activist die pepperspray in zijn gezicht kreeg terwijl hij geboeid op de grond lag. In de post schrijft Jean-Christophe Laming Vanheck dat de politie enkele seconden later antitraangasmiddel in zijn ogen spoot. Dat is ook te zien op een uitgebreidere versie van de video, die VTM Nieuws vanmiddag uitzond.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Na de klimaatbetoging van Extinction Rebellion van zaterdag 12 oktober, ontstond er heel wat heisa rond een beeld waarop een geboeide activist te zien is. De agenten duwen hem tegen de grond en spuiten een product in zijn ogen. Op de beelden lijkt het erop dat het om pepperspray gaat.

Verschillende profielen delen het bericht van het ‘slachtoffer’. De man zelf is voorlopig onbereikbaar voor commentaar, maar dit staat te lezen in de post: “De agenten gebruiken een product tégen traangas, omdat ik enkele seconden daarvoor pepperspray in mijn ogen kreeg. Laten we duidelijk blijven, situaties kritischer benaderen en niet meteen onze zintuigen volgen. Een van de agenten was ook heel vriendelijk, begripvol en menselijk.”

Voor de duidelijkheid: de metalen spuitbus met de gele knop in de eerste beelden is pepperspray. Het product dat een agent enkele seconden later in de ogen van de activist spuit is een antitraangasproduct. De politie draagt dat bij zich voor eigen gebruik en om anderen te helpen. Naar alle waarschijnlijkheid doelt Laming Vanheck in zijn post op dat tweede middel. De man is zelf onbereikbaar voor commentaar.

Wettelijk is het gebruik van pepperspray verboden als iemand al overmeesterd is. De Brusselse politie doet nog steeds onderzoek naar het gebruik van pepperspray. Minstens één ander incident dat op foto is vastgelegd wordt ook bekeken.

Lees ook: 

Politievakbond haalt uit naar Brussels stadsbestuur na klimaatbetoging: “Linkse betogers mogen altijd meer dan rechtse”

Matilde (24) werd gearresteerd na klimaatactie: “Eén jongen was duidelijk getraumatiseerd. De agenten vonden dat eerder amusant”

88 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Steven De Graeve

    Bussen met pepperspray zijn steeds voorzien van rode labels...

  • patrick Bollen

    Geen medelijden mee, je wordt niet gearresteerd als je vreedzaam gaat betogen. Moet je je maar gedragen in het openbaar.

Lees meer