De bussen van De Lijn durven weer langs het Noordstation nadat transmigranten werden ondergebracht in opvangcentra.
JCV De bussen van De Lijn durven weer langs het Noordstation nadat transmigranten werden ondergebracht in opvangcentra.

Probleem transmigranten verstopt, maar niet opgelost: overdag trekken ze terug naar Maximiliaanpark

Sinds vorige week overnachten er geen migranten meer in het Brusselse Noordstation, maar overdag komen ze wel opnieuw naar het Maximiliaanpark. Dat blijkt uit beelden die Bruzz ter plaatse kon maken. “Wat we vandaag doen is het probleem verstoppen, maar die mensen gaan niet gewoon verdwijnen”, zegt Mehdi Kassou van het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen. 

Wekenlang regende het klachten over de transmigranten die in het Noordstation voor overlast zorgden. In de nacht van vorige week donderdag op vrijdag werden de transmigranten die in het Noordstation verbleven, ondergebracht in drie opvangcentra. Maar twee van de drie centra blijven overdag gesloten. Dus zoeken heel wat migranten dan maar weer het Maximiliaanpark op, de plaats die in de zomer voor veel onrust zorgde. Buurtbewoners klaagden over overlast en een onveilig gevoel. “We zitten terug in dezelfde situatie van enkele maanden geleden”, zegt Mehdi Kassou van het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen aan Bruzz. 

“De migranten wachten in het Noordstation, waar ze worden weggejaagd door de politie, die er nu meer aanwezig is dan vroeger”, aldus Kassou. “Dan trekken ze naar het Maximiliaanpark, tot ze opnieuw door de Brusselse politie worden weggejaagd.”  

Opvang Samusocial niet volzet

Volgens Kassou zijn er te weinig opvangplaatsen voorzien voor de mensen die in het Noordstation verbleven. Toch hebben afgelopen nacht slechts 23 migranten overnacht in het opvangcentrum van Samusocial, dat hoe dan ook 48 plaatsen zal blijven vrijhouden voor migranten. Dat bevestigt woordvoerster Marie-Anne Robberecht aan Bruzz. De andere opvangcentra waren wel volzet. 

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • jeroen Deschrijver

    Indien na de verkiezingen iemand anders dan ons aller verantwoordelijk wordt voor asiel en migratie, en de vreemdelingen komen terug het noordstation bevuilen, dan zal ons aller Maggie opperen dat zij het opgelost had. Niet dus! Alles is even smerig en gevaarlijk, alleen is het nu ergens uit het directe zicht.

  • patrrik versys

    Maggie wist heel goed hoe het moet, niet dus, ze heeft het nog minder in de hand dan Theo. Normaal zou het beter moeten gaan want niemand werkt haar tegen terwijl door iedere linkse dwars voor Theo ging liggen

Lees meer