Recyclagepark Evergem.
JSA Recyclagepark Evergem.

Recyclageparken gaan vanaf 7 april opnieuw open

Alle recyclageparken in Vlaanderen gaan vanaf dinsdag 7 april opnieuw open, als ze de veiligheidsmaatregelen kunnen garanderen en als de afvalophaling niet in het gedrang komt. De heropening komt er op vraag van de gemeentebesturen nadat op veel plaatsen een toename van het aantal sluikstorten werd vastgesteld.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In de parken moeten de afstandsregels worden gerespecteerd, is het niet mogelijk om cash te betalen en worden slechts een beperkt aantal personen tegelijk toegelaten. De burgemeesters krijgen de vraag om politietoezicht te voorzien en gemeentebesturen kunnen er voor kiezen om het containerpark alleen op afspraak toegankelijk te maken. De inzameling van asbest wordt niet opgestart om de druk op het beschermingsmateriaal in Vlaanderen niet verder te verhogen.

Bescherming

De beheerders van de recyclageparken moeten ook beschermingsmiddelen zoals alcoholgel en reinigingsmiddelen aanbieden. Persoonlijke contacten, zoals het nakijken van een identiteitskaart, gebeuren niet fysiek. Als er wachtrijen ontstaan, moeten de mensen verplicht in hun wagen blijven zitten en mogen ze dus niet uitstappen.

“De sluiting van de recyclageparken enkele weken geleden was echt nodig”, stelt minister Zuhal Demir. “Ook afvalintercommunales waren daarvoor vragende partij. Bij aanvang van de coronamaatregelen was het een ware overrompeling met veel bezoekers die erg nonchalant met de richtlijnen omgingen.” 

Ook nu nog wordt gevraagd enkel naar de parken te trekken als het niet anders kan. “We blijven de mensen vragen om niet naar het recyclagepark te gaan als dat niet écht nodig is. Op die manier blijft de situatie beheersbaar”, aldus Demir.

60 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Annie Biot

    Hmm, ondertussen ook een berg in de garage klaar staan, ik overweeg het ook ergens te gaan storten als dat gedoe nog lang duurt. Liefst ergens op gemeentelijke grond dan moeten ze het wel opkuisen.

  • MARTIN VANDENBOSCH

    In u kot is in u kot. Waarom dan ook niet per fiets over de grens heen voor een ritje of naar gelijk welke winkel na afspraak? Sluikstorten is van alle tijden zeker wanneer men ervoor moet betalen. Logica?

Lees meer