Een simulatiebeeld van een van de nieuwe overdekte fietsparkings.
Foto Baert Een simulatiebeeld van een van de nieuwe overdekte fietsparkings.

Stad investeert in fietsparkings metrostations

Fietsers kunnen binnenkort hun rijwiel stallen in twee nieuwe overdekte fietsparkings in het centrum. Zowel aan de metrohaltes Brouckèreplein als Beurs worden momenteel renovatiewerken uitgevoerd. In beide stations maakt de stad ruimte vrij voor beveiligde fietsparkings. Eind 2018 moeten de werken afgerond zijn.

Na jarenlange verloedering krijgen de metrostations Brouckère en de Beurs een opknapbeurt. In beide stations bouwt de stad een fietsparking. "De Brouckère krijgt een ondergrondse parking van 480 plaatsen. Aan de Noorddoorgang bouwen we een nieuwe ingang, toegankelijk voor de fietsers", zegt Brussel Mobiliteit. "Het premetrostation Beurs krijgt er zelfs een fietsparking van 800 plaatsen bij, samen met een fietspunt en fietsatelier waar herstellingen worden uitgevoerd. Ook daar komen twee hoofdingangen met liften voor fietsers." Een bewakingsdienst zal de fietsen dag en nacht in de gaten houden. Bovendien wordt de parking uitgerust met een badgesysteem.


Zowel de stations Beurs als de Brouckère ondergaan verder een volledige metamorfose. "De stations worden de toegangspoorten van de toekomstige voetgangerszone. Veiligheid en comfort staan centraal. Zo wordt premetrohalte beurs voorzien van een lift voor mensen met een mentale beperking en installeren we camerabewaking. Metrohalte de Brouckère krijgt ook ruimere platformen, een uitgebreide mezzanine met nieuwe winkels, extra roltrappen, liften en een verbinding met het nieuwe winkelcentrum The Mint." Het budget voor de werken aan Beurs bedraagt 10 miljoen euro en dat van De Brouckère in totaal 13 miljoen euro. (DCFS)

Lees meer