Brusselaars verlaten de stad vaker voor Vlaanderen.
Baert Marc Brusselaars verlaten de stad vaker voor Vlaanderen.

Steeds meer Brusselaars verhuizen naar Vlaanderen

In 2016 ruilden 24.000 mensen het Brussels Gewest in voor Vlaanderen. Dat zijn er 55 procent meer dan hetzelfde aantal in 1997. De verhuizers zoeken het ook niet langer in de verstedelijkte rand, maar trekken ook naar steden als Tienen en Dendermonde.

Dat blijkt uit een rapport over migraties tussen de Belgische Gewesten dat woensdag is voorgesteld door het Waalse IWEPS, het Brusselse BISA en Statistiek Vlaanderen, de regionale statistiekdiensten van ons land.

Inwoners van Brussels Gewest die verhuizen naar het Vlaams Gewest of naar Wallonië vestigen zich hoofdzakelijk in de Rand. De laatste jaren breidt de zone waar mensen gaan wonen zich echter uit. Ook de Denderstreek en Tienen horen daar nu bij. De verstedelijking van de Brusselse Rand zet zich dus breder door.

De inwoners die Brussel verlaten zijn vooral jonge volwassenen en hun jonge kinderen. Het gaat meer en meer om burgers van niet-Europese landen of van de jongste lidstaten van de Europese Unie.

Het aantal inwoners van het Vlaams Gewest dat verhuist naar Brussel kent ook duidelijk een toename. Hier gaat het vooral om jongvolwassenen die het ouderlijke huis verlaten. Daartegenover blijft het aantal personen dat Wallonië verlaat om in Brussel te gaan wonen de afgelopen jaren eerder stabiel.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • liesbeth reynders

    De Vlaamse rand moet BXL onderhouden en BXL stuurt hun niet werkend volkje naar de Vlaamse rand.. meer en meer vreemdelingen trekken naar de OCMW van de rand! De sloppenwijken breiden uit..

Lees meer