5
VTM NIEUWS

Straatcriminelen zijn ware plaag in Brusselse voetgangerszone

Het centrum van Brussel kampt met een serieus probleem van straatcriminaliteit. Vooral in het weekend en in de vroege uurtjes worden toeristen en feestvierders op straat beroofd. Het probleem situeert zich vooral in de verkeersvrije zone rond het Beursplein. Omdat de situatie de voorbije weken de spuigaten uitliep, is de Brusselse politie dit weekend begonnen met extra patrouilles in het centrum. VTM NIEUWS trok zelf op nachtelijke reportage.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zaterdagochtend, vijf uur. VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes trekt op pad door de voetgangerszone van Brussel, in de buurt van het Beursplein. Hij is getuige van een mislukte diefstal op de hoek van de Steenstraat. Een van de daders ligt op de grond nadat hij enkele raken klappen krijgt, hij moet in bedwang gehouden worden. De politie komt ter plaatse.

Toeristen

Nog geen half uur later is Faroek getuige van een tweede gewelddadig incident, op het Beursplein. Twee mannen proberen een toerist te beroven. Hij kan zich verweren, maar de overmacht is te groot. Twee verdachten worden meegenomen voor verhoor. Het slachtoffer is zijn portefeuille en gsm kwijt.

De straatjes rond de Grote Markt van Brussel zijn bekend voor hun cafés en trekken veel toeristen en feestgangers. De laatste weken waren er steeds meer meldingen over diefstallen met geweld, het afrukken van uurwerken, gsm’s, portefeuilles en handtassen. Hoe later op de avond, hoe makkelijker voorbijgangers een prooi worden voor straatcriminelen.

5
VTM NIEUWS

Criminelen en illegalen

De Brusselse politie is sinds dit weekend veel nadrukkelijker in het straatbeeld aanwezig. De voetgangerszone rond het Beursplein staat bekend als een ‘no man’s land’, een plek waar illegalen en criminelen rondhangen.

De ploeg van VTM NIEUWS is zaterdagochtend ook getuige van een patrouille met pepperspray in de aanslag, die een groepje mannen op de trappen van het Beursplein aanmaant om te vertrekken. Ze vertrekken, maar gaan gewoon ergens anders zitten.

Dezelfde nacht nog pakt de politie nog een aantal straatboefjes op. Na verhoor worden ze meestal weer vrijgelaten. De rust keert pas weer na zes uur, als de eerste vuilniswagen opduikt en de straten van Brussel worden schoongeveegd.

5
VTM NIEUWS
5
VTM NIEUWS
5
VTM NIEUWS

114 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Don Tessers

    Doe zoals in Barcelona, sterke politie die korte metten maakt met rovers en verkrachtingen. Zware straffen zijn zeker en daarna als het vreemdelingen betreft direct het land uitzetten.

  • marc van lierde

    Tijd voor een echte machtswissel.

Lees meer