RV

Sven Gatz pleit voor nultolerantie na geweld tegen agenten in Brussel

Brussels minister Sven Gatz (Open Vld) pleit voor nultolerantie in Brussel, na de beelden die politievakbond VSOA politie verspreidde over geweld tegen agenten in Anderlecht. Hij wil hierover een grondig gesprek binnen de Brusselse regering, zei hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1 (VRT). 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vakbondsman Vincent Houssin stelde dat de overheden in Brussel moeten zorgen voor nultolerantie. "Ik denk dat dat juist is", reageerde Gatz op Radio 1. “De regels gelden voor iedereen en moeten gehandhaafd worden."

“Straks durft politie niet meer”
De politievakbond haalde ook uit naar Brusselse politici, onder wie Brussels staatssecretaris Pascal Smet (sp.a). Die had zich vorige maand vragen gesteld bij het politieoptreden na de dood van een 19-jarige jongen in Anderlecht.

"De politie doet over het algemeen zijn werk goed. En als dat niet zo is, moet het Comité P -het controleorgaan van de politie- ingeschakeld worden. Maar door herhaaldelijk vanuit verschillende hoeken te zeggen dat de politie te ver gaat, krijg je dit soort dingen. En als we niet goed opletten, gaan we morgen geen politie meer hebben die in die wijken wil komen", zei Gatz.

“Diepgaand gesprek nodig”
"Ik weet dat er op het terrein incidenten zijn, maar de politie moet haar werk kunnen doen. De politie is de garantie van een goedwerkende democratie, maar ons kompas staat niet meer juist. Sommige van mijn collega's zijn dat wat uit het oog verloren. Ik vind dat we daar een diepgaand gesprek in de Brusselse regering over moeten hebben.”

Volgens Gatz zou het ook goed zijn dat er snel een federale regering komt. "Zo kunnen er extra wijkagenten ingezet worden. Verschillende politiezones in Brussel zijn al een tijdje ondergefinancierd.”

Lees ook: Brussels parket start onderzoek naar geweld tegen agenten in Anderlecht na online filmpje 

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Petrus Zegers

    Veel strenger optreden,maar ja,wanneer de politie wapen gebruikt worden ze zelf opgepakt.

  • Frank Vekemans

    Maar als ze dit mogen van Pascal, hoe kan je dan een nultolerantie hebben,

Lees meer