Opvang Haren: Porte d'Ullyse
Baert Marc Opvang Haren: Porte d'Ullyse

Transmigranten gedumpt aan opvangcentrum in Haren: “Overheid schuift problemen op ons af”

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft de voorbije dagen een aantal transmigranten die werden vrijgelaten uit het gesloten centrum 127bis, rechtstreeks afgezet voor het opvangcentrum Porte d’Ulysse in Haren. Dat zegt het burgerplatform BxlRefugees, dat het opvangcentrum beheert. “Eens te meer zijn wij het kind van de rekening.”

Volgens BxlRefugees gebeurde dit zowel vrijdag, zaterdag, zondag als maandag. De politie mag transmigranten maximaal 24 uur vasthouden in het gesloten centrum 127bis. In het verleden waren er al verhalen dat ze nadien opnieuw werden gedropt in het Maximiliaanpark in Brussel. “We hebben eens te meer het gevoel het kind van de rekening te zijn van het beleid van de regering”, klinkt het in een mededeling. “Dat heeft desastreuze en onmenselijke gevolgen omdat de autoriteiten er door hun incompetentie niet in slagen een duurzame oplossing te vinden voor het opvangprobleem.”

Politieke inertie

De opvang van BxlRefugees zit ook vol sinds de klassieke winterpiek en de recente ontruiming van het Noordstation. “We hebben eens te meer alles uit de kast gehaald om meer personen op te vangen”, klinkt het. “Maar het is onaanvaardbaar dat een overheidsorgaan zomaar beslist om ons extra mensen toe te wijzen. Dat terwijl wij al onder druk staan door een gebrek aan middelen en politieke inertie.”

BxlRefugees vraagt daarom opnieuw om een definitieve oplossing voor de problemen met de transmigranten. “Minister Maggie De Block (Open VLD) moet ook meer middelen voorzien voor de hulporganisaties”, zeggen ze. “Die dragen immers de gevolgen van de migratiepolitiek van de afgelopen jaren.”

“Vasthouden heeft geen zin”

Bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) bevestigt men de praktijk, maar verzekert men dat dit niet meer zal gebeuren. De DVZ wijst erop dat de migranten die dit weekend werden afgezet bij het opvangcentrum, illegaal in het land verblijven maar dat het zeer moeilijk is om hen terug te sturen omdat ze bijvoorbeeld uit Soedan of Eritrea komen. “Hen vasthouden in een gesloten centrum zonder uitzicht op uitwijzing heeft geen zin”, zegt woordvoerster Dominique Ernould. “Vanaf het moment dat deze personen geen internationale bescherming willen aanvragen en een asielprocedure opstarten, gaan we ervan uit dat we hen toch moeten opvangen. Vandaar dat de beslissing was genomen om hen naar Porte d’Ulysse te brengen.”

Volgens de woordvoerster ging het om ongeveer 23 personen. DVZ informeert de migranten over de asielmogelijkheden, maar sommigen verkiezen desondanks geen asiel aan te vragen en hun illegale tocht naar Groot-Brittannië voort te zetten. Volgens de woordvoerster zal voortaan geval per geval worden bekeken, maar zullen er geen mensen meer gedropt worden bij het opvangcentrum in Haren.

15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Maria Vissers Cools

    Stop met dure woorden te gebruiken. Men vraagt aziel aan of buiten. Men moet stoppen met mensen te dumpen in het noord Station of parken. België moet geen vuilnisbelt worden. Men crieert alleen maar een onveiligheidsgevoel op deze plaatsen. Men past zich aan aan de wetten en de normen van dit land of men blijft hier weg

  • Fred Valk

    Geen ontwikkelingshulp meer geven aan landen als Soedan en Eritrea die geen onderdanen terugnemen.

Lees meer