Treinhinder nog niet van de baan na brandje Brussel-Noord: “Morgenochtend opnieuw normaal verkeer”

Herstellingswerken Brussel-Noord op schema

Het brandje dat gisteren ontstond in de buurt van Brussel-Noord veroorzaakt nog steeds hinder op het spoor. Er rijden minder treinen, maar de avondspits verloopt normaal, met het aangepaste vervoersplan. Morgenochtend pas zouden de treinen opnieuw volledig volgens het normale schema kunnen rijden, zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit.

“We maken vorderingen bij het herstellen van de kabels” die bij de brand beschadigd raakten, verklaarde Petit eerder vandaag. Zolang de stroomtoevoer naar de bovenleidingen niet volledig hersteld is, zullen de treinen volgens een beperkte dienstregeling blijven rijden.

Meer treinen vanaf 13 uur

Er rijden vandaag nog steeds minder treinen, maar de avondspits verloopt normaal, met het aangepast vervoersplan, melden Infrabel en NMBS. “We bouwen stelselmatig op. Enkele treinen, zoals de IC-treinen naar Antwerpen rijden nog niet”, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. 

Sinds vanmiddag 13 uur rijden enkele treinen opnieuw het volledige traject. Het gaat om de S6 (Aalst-Edingen-Schaarvbeek), de S8 (Louvain-la-Neuve/Ottignies - Brussel-Zuid) en de IC6 (Bergen-Brussels Airport-Doornik). De S1-trein zal tussen Antwerpen en Schaarbeek twee keer per uur rijden. Tussen Nijvel en Brussel-Zuid blijft de frequentie op één trein per uur. 

De NMBS kondigde eerder vandaag aan dat ze tijdens de avondspits vijftien P-treinen wilde laten rijden. De extra stops van een reeks IC-treinen in de stations Schaarbeek, Vilvoorde, Mechelen-Nekkerspoel en Mortsel Oude God blijven behouden.

Reizigers vinden de meest actuele info op de website en via de app van de NMBS.

Infrabel meldt nog dat de herstellingswerken op schema zitten. “We hebben nog heel de dag en nacht nodig voor de nodige herstellingswerken en controles, maar normaal gezien zijn die donderdagochtend afgerond”, aldus nog Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. De spoornetbeheerder moet vooral kabels vervangen die uitbrandden.

Brand aan verdeelkast

De treinellende begon gisteren rond 6 uur ‘s ochtends na een brandje aan een elektriciteitskast van Infrabel in de buurt van spoor 12 aan Brussel-Noord. Het vuur zou ontstaan zijn nadat een zwerver zich aan een vuurtje had willen warmen. De brand veroorzaakte een enorme stroompanne en een kettingreactie op zowat het hele spoornet.

In volle ochtendspits reed gisteren gedurende anderhalf uur geen enkele trein in of uit de drie grote Brusselse stations. De ellende sleepte de hele dag aan. Tijdens de avondspits werden zowat alle piekuur- en verschillende andere treinen (deels) geschrapt.

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Martens

    En wie gaat al de kosten betalen? Want de dakloze, die de oorzaak is, heeft niks.

  • Erwin Vandriessche

    Hoe 1 brandje in een seinkast het hele treinverkeer in België kan in de war sturen of platleggen! En dan zeggen dat we meer het openbaar vervoer moeten gebruiken. Hebben die echt geen back-up voor als er zoiets gebeurd? 'k Neem aan dat er wat werk aan is, doch het treinnet is dan ook groot genoeg om een omleiding te voorzien, zodat de reiziger met wat vertraging toch op zijn bestemming geraakt, zonder zich als vee samengedrukt in 1 trein moet wringen.

Lees meer