Paul toont zijn eerste politieke cartoon.
Foto Colpaert Paul toont zijn eerste politieke cartoon.

Trump inspireert tot eerste politieke cartoon

Donald Trump die een bezoek brengt aan ons land, dat smeekt om een politieke cartoon van eigen bodem. En die ligt er intussen al, van de hand van Paul Ryckaert (66) uit Vollezele.

Je zou het niet meteen zeggen, maar de politieke cartoon die van Pauls tekentafel rolde, is ook zijn eerste. Ooit wilde hij striptekenaar worden, maar dat vonden zijn ouders geen geschikte toekomst. En dus ging hij in een drukkerij werken, een sector waar hij ook de rest van zijn loopbaan zou doorbrengen.


Het tekenen kon Paul evenwel niet laten. Toen Marc Sleen, de geestelijke vader van Nero, wilde stoppen, werd een wedstrijd uitgeschreven om een opvolger te vinden. "Ik heb die gewonnen", vertelt Paul. "Maar later bleek dat Marc Sleen helemaal geen opvolger wilde. Toch ben ik blijven tekenen, zeker nu ik gepensioneerd ben. Geboortekaartjes of trouwbrieven -strips wilde ik niet doen, want dat is te veel werk."


Maar cartoons kunnen dus ook. "Ik wilde toch nog iets anders doen met mijn tekentalent, en dus maakte ik een politieke cartoon over het bezoek van president Trump. Die komt op 25 mei naar 'hellhole Brussels'. Ik heb een tekening gemaakt van het Atomium, maar sommige bollen heb ik vervangen door blote konten, met daarnaast de tekst 'Brussels is an asshole'. (lacht)"


De cartoon werd enthousiast onthaald door vrienden, en zo heeft Paul een extra stimulans om er verder mee te gaan. "Op termijn is het zelfs de bedoeling om een tentoonstelling te organiseren. En als er mensen zijn die mijn cartoons willen publiceren, dan sta ik daar zeker voor open." (MCT)

Lees meer