3 De brandweer haalt met een kraan de verschillende lagen afval weg en blust wat nog smeult.
Baert Marc De brandweer haalt met een kraan de verschillende lagen afval weg en blust wat nog smeult.

Twee afvalbranden in enkele uren tijd, geen kwaad opzet

Brandweer heeft uren werk om smeulend afval bij Renewi te blussen

Bij afvalverwerkings- en recyclagebedrijf Renewi langs de Humaniteitslaan in Vorst hebben in de nacht van zaterdag op zondag twee afvalbranden gewoed. Alle inwoners van het Brussels gewest moesten hun ramen en deuren urenlang gesloten houden. Even werd aan brandstichting gedacht, maar dat werd later op de dag ontkend door het parket.

De eerste brand brak zaterdagavond om 21.30 uur in de industriezone langs de Humaniteitslaan in Vorst uit. “Het ging om een relatief kleine brand, die snel onder controle was”, liet Walter Derieuw van de Brusselse brandweer weten. Maar zondag om 4 uur moest de brandweer wel massaal uitrukken voor een veel grotere afvalbrand op hetzelfde terrein van Renewi. “Toen onze manschappen ter plaatse kwamen, merkten ze dat een grote afvalberg met onder meer kledij, hout en andere rommel in brand stond”, gaat Derieuw verder. “Het vuur werd door dertig brandweermannen bestreden, aangezien het om een oppervlakte van meer dan duizend vierkante meter ging.”

Omdat de brandgeur zelfs tot in Jette en het centrum van Brussel – enkele kilometers verderop – waargenomen werd, kregen alle inwoners van het hele Brusselse gewest het advies om ramen en deuren gesloten te houden. “Er waren geen toxische stoffen vrijgekomen, maar door de weinige wind bleef de rook en brandgeur hangen. Daarom hebben we uit voorzorg beslist om de maatregel voor het hele Brusselse gewest in te voeren”, aldus nog de woordvoerder van de brandweer.

3 De brandweer had nog uren werk om alles na te blussen.
Baert Marc De brandweer had nog uren werk om alles na te blussen.

Om 7.30 uur was het vuur onder controle en kregen alleen nog de omwonenden de raad om hun ramen en deuren gesloten te houden. Gezien het bedrijf in een industriezone ligt, was de hinder beperkt. De brandweer had wel nog uren werk om de smeulende afvalberg na te blussen. Het afval werd laag per laag uit mekaar getrokken om het nat te spuiten en te controleren of het nog smeulde. Pas in de loop van de namiddag werden de bluswerken afgerond.

Zelfontbranding

Er vielen geen gewonden en de schade bleef beperkt tot de afvalbergen. Naar de oorzaak van de branden is het nog gissen. Gezien beide branden op hetzelfde terrein en in een tijdspanne van slechts enkele uren uitbraken, werd al snel aan brandstichting gedacht. Maar dat wordt door het Brusselse parket ontkend. “Uit de eerste vaststellingen blijkt dat er geen kwaad opzet in het spel is”, klinkt het daar. Volgens de brandweer kan zelfontbranding bij dergelijke afvalbergen optreden.

Bij Renewi laat men weten dat er geen gebouwen beschadigd werden. “We zullen eerstdaags met de brandweer rond de tafel zitten om na te gaan hoe we dit soort  branden in de toekomst kunnen vermijden”, zegt woordvoerder Sofie De Vlieger.

3 Brand op containerpark in Vorst bij firma Renewi.
Baert Marc Brand op containerpark in Vorst bij firma Renewi.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Alain Schauvaerts

    Vreemd .. ik woon op 1.000 m en geen advies gehoord, ontvangen of gelezen.

Lees meer