Minister-President Rudi Vervoort in het Brussels parlement.
BELGA Minister-President Rudi Vervoort in het Brussels parlement.

Vervoort: “Eigen Brussels systeem als samenwerking over kilometerheffing niet lukt”

Het Brussels Gewest zal proberen om samen te werken met Vlaanderen en Wallonië om een slimme kilometerheffing in te voeren. Als dat niet lukt, komt er een eigen systeem. Dat zei Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zaterdag in het Brussels parlement. “Ik hoor van de andere gewesten geen alternatieven voor een kilometerheffing”, aldus Vervoort.

Vervoort wees erop dat de Brusselaars reeds hun gedrag hebben aangepast. Nog maar de helft van de Brusselaars beschikt immers nog over een eigen wagen. De minister-president merkte op dat de Brusselse regering alvast alternatieve oplossingen voor een kilometerheffing heeft, vertrekkende van de plaats en tijd van het gebruik van de wagen. In de regeerverklaring kondigde de nieuwe meerderheid aan dat ze alles zou inzetten op overleg om tot eenzelfde systeem van slimme kilometerheffing te komen in heel het land. Indien dat niet lukt, zal de regering een eigen systeem ontwikkelen.

De minister-president bevestigde ook de doelstelling van gratis openbaar vervoer voor jonge Brusselaars tot 25 jaar en 65-plussers. “De MIVB is bezig met de voorbereiding van dit engagement”, reageerde hij op opmerkingen van de oppositie dat er hierover niets staat in de beleidsverklaring.

Hogere waterprijs

Vervoort verdedigde verder de vraag van Vivaqua voor een gematigde stijging van het drinkwater. De afgelopen vijf jaar waren de tarieven daarvoor bevroren. De voorgestelde prijsverhoging houdt voor een gezin van twee met matig waterverbruik een extra kost van 5,56 euro in. De minister-president benadrukte dat het Brusselse drinkwater tot de goedkoopste van het land behoort en 55 procent minder duur is dan dat in Gent of Luik. Bovendien staan reeds heel wat maatregelen voor lagere inkomens in het regeerakkoord. Het gaat dan bijvoorbeeld om een maandelijkse factuur, een sociaal waterfonds en de creatie van het statuut van beschermde klant.

Migratie

De Brusselse regeringsleider herhaalde ten slotte zijn kritiek op het “schuldig verzuim” van het federale niveau op het vlak van migratie, die “tot zeer complexe menselijke situaties op het Brusselse grondgebied” leidt. “Omdat anderen hun verantwoordelijkheid weigeren op te nemen, is het onze taak om te voorzien in het voortbestaan van de nachtopvang en de multidisciplinaire begeleiding, maar evenzeer om een beleid uit te bouwen op middellange termijn”, aldus Vervoort. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verhuizing van het opvangcentrum La Porte d’Ulysse en de voortdurende ondersteuning van de humanitaire hub. Vervoort schoof de oprichting van een noodopvang- en coördinatiecentrum, samen met het federale niveau, naar voren als een deel van een algemene oplossing.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer