2 Intelligente estafettestokken van Cédric Baijot
VUB Intelligente estafettestokken van Cédric Baijot

VUB-student ontwerpt intelligente estafettestokjes voor 12-urenloop

Masterstudent Burgerlijk Ingenieur aan de VUB, Cedric Baijot, ontwierp digitale estafettestokjes voor de jaarlijkse 12-urenloop. “De wedstrijd belooft spannender dan ooit te worden.”

De 12-urenloop, die vandaag tussen 10 en 22 uur plaatsvindt, is het slotevent van de UAB sporttrofee en wordt al sinds 1983 georganiseerd. Het doel is zoveel mogelijk rondjes rond de campus te lopen. Per ronde verdienen de kringen punten die ze kunnen opkrikken tijdens ludieke rondes zoals de onesie-ronde, de plateau-ronde, de ad fundum-ronde of de naaktronde.

Om de telling van het aantal rondjes correct te laten verlopen, wordt er dit jaar voor het eerst gebruikgemaakt van intelligente estafettestokken die ontwikkeld werden door een VUB-student Burgerlijk Ingenieur. Cedric Baijot kwam op het idee om de estafettestokjes van de jaarlijkse 12-urenloop te digitaliseren. Waar studenten vroeger met een simpel houten stokje, met een nummer dat hun kring vertegenwoordigde, rondliepen, doen ze dat vandaag met een 3D-geprint stokje met daarin een chip.

“Voor mijn masterproef kwam ik op het idee om een elektronisch telsysteem te ontwikkelen om de 12-urenloop aan de VUB nieuw leven in te blazen en weer competitiever te maken,” aldus Burgerlijk Ingenieurstudent Cédric Baijot.

2 Cédric Baijot
VUB Cédric Baijot

Nooit meer valsspelen

Via het systeem kan de jury, maar ook alle andere studenten, op een website op de voet volgen wat de stand is tijdens de 12-urenloop aan de VUB.

“Studenten zullen dus niet meer kunnen valsspelen door shortcuts te nemen etc. Want in dat geval zal het systeem aangeven dat je achteruit aan het lopen bent en wordt het totaal aantal gelopen rondes gewoon teruggedraaid. Bovendien hoop ik dat er ook meer competitiviteit zal zijn onder de studenten, omdat het mogelijk wordt exact te achterhalen waar de tegenstanders zich bevinden en of je de achterstand aan het ophalen bent.”

Vanaf volgend jaar hoopt Cédric het systeem ook te optimaliseren door extra paramaters zoals de snelste ronde, de exacte afstand of de gemiddelde snelheid van het team te meten.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Thierry Piette

    Dat is toch hetzelfde als de transponders bij het lopen, de motorcross, etc, etc. In de MX zijn er minstens 3 tijdzones, waardoor je perfect kan volgen wie snel is in een bepaalde zone. Waar je tijd verliest of tijd wint. Niks nieuws.

Lees meer