Vuilste lucht adem je in Vilvoorde

De luchtkwaliteit in de Vlaamse Rand blijkt op heel wat plaatsen te wensen over te laten. Vilvoorde bengelt achteraan.

De cijfers komen voort uit het CurieuzeNeuzen-onderzoek, een initiatief van onder meer De Standaard. In het voorjaar namen twintigduizend Vlaamse gezinnen deel door de luchtkwaliteit in hun straat te meten.


Volgens de metingen blijkt de hoeveelheid stikstofdioxide - een stof die in de uitstoot van gemotoriseerd verkeer zit - op het eerste gezicht nog mee te vallen in de rand. Zeker in vergelijking met steden zoals Mechelen, Aalst of Antwerpen. Hoe noordelijker, hoe gezonder.


Maar de gemeenten en steden die dichter bij Brussel en de snelwegen liggen, doen het heel wat minder goed. Het gaat dan om Zaventem, Machelen en Londerzeel. Al moet gezegd: Vilvoorde ligt 'op kop'. Vooral rond de Schaarbeeklei, het kruispunt met de Franklin Rooseveltlaan, en in de straten rond de Grote Markt ligt de concentratie stikstofdioxide hoger dan de Europese norm van 40 microgram per kubieke meter lucht.


Oorzaak? Vlaamse gemeenten en steden hebben vaak één druk kruispunt, een zogeheten hotspot waar alle toegangswegen samenkomen. Voor Londerzeel is dat aan de A12, voor Vilvoorde de Brusselse Ring. In Nederland vermijdt men zulke gevolgen door een mini-ring met verschillende invalswegen aan te leggen rond een gemeente.


Overigens: hoe verder weg van de Ring rond Brussel, hoe gezonder de lucht. In Grimbergen, Meise of Steenokkerzeel ademen inwoners relatief goede lucht in. (DCFS)

Lees meer