3 Vrijwilligers aan DVZ roepen op tot menselijkheid
Jasmijn Van Raemdonck Vrijwilligers aan DVZ roepen op tot menselijkheid

Zingende vrijwilligers roepen op tot menselijkheid

Vrijwilligers van de organisatie ‘Vriendschap zonder Grenzen’ houden vrijdagochtend een solidariteitsactie aan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Zij willen dat de politiek meer menselijkheid toont en viseren hiermee in het bijzonder staatssecretaris Theo Francken (NV-A).

De vrijwilligers staan, zoals iedere vrijdag, weer op post met koffiekoeken, koffie en thee aan DVZ. “Dat doen wij al sinds 2015 elke vrijdag voor we naar school vertrekken”, vertellen Luna Bauwens (17) en Sarah Janss (17). De vrijwilligers komen deze morgen niet alleen ontbijt uitdelen maar ook liedjes zingen voor meer solidariteit met de vluchtelingen.

3 Vrijwilligers Sarah en Luna
Jasmijn Van Raemdonck Vrijwilligers Sarah en Luna

Illegaal

Met de maatregel dat DVZ nog maar 60 mensen per dag mag toelaten, stoot Francken de vrijwilligers tegen de borst. “Francken gaat hiermee in tegen de afspraken die werden gemaakt met de Conventie van Genève”, vertelt Loïc Fraiture (31). “Het weigeren van mensen die asiel aanvragen is illegaal”.

3 Vrijwilliger Loïc
Jasmijn Van Raemdonck Vrijwilliger Loïc

“De staatssecretaris creëert met zijn quota een artificiële crisis”, stelt Loïc. Francken doet volgens hem uitschijnen dat DVZ wordt overrompeld door vluchtelingen. “Dat is niet het geval. Er zijn nu minder dan de helft aanvragen als tijdens de crisis in 2015”, vertelt hij.

Met witte maskers en een papier rond de hals waarop een naam en een land te lezen zijn, zingen de vrijwilligers voor meer menselijkheid van de regering. “Het masker en dit plaatje moeten aantonen dat vluchtelingen mensen zijn zoals jij en ik”, besluit Sarah.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer