Linten rond grafzerken gespannen en andere ergernissen tijdens werkens op kerkhof: “Beetje meer respect zou op zijn plaats zijn”

De werken die momenteel volop aan de gang zijn voor de herinrichting van het kerkhof van Buggenhout, zorgen bij nabestaanden voor ergernissen. Er kwamen bij het gemeentebestuur al diverse meldingen binnen over “te weinig respect voor de doden”. Zo zijn momenteel nog altijd zones afgespannen met lint rond en over grafzerken. Sp.a roept de gemeente op om de werken nauwgezetter op te volgen en te controleren.

Voor nabestaanden van overledenen die op het kerkhof aan de Kerkhofstraat in Buggenhout begraven liggen, is het momenteel geen pretje om de begraafplaats te bezoeken. Dat de heraanleg noodzakelijk zijn en werken altijd voor hinder zorgen, betwist niemand. “Maar wat meer respect voor de doden zou wel op zijn plaats zijn”, zeggen nabestaanden die liever anoniem willen blijven. “Wij hebben hier de jongste weken al alles gezien: om zones af te bakenen worden linten gewoon rond grafzerken en grafornamenten gespannen, werklui liepen rond in bloot bovenlijf, werkmateriaal en puin lagen regelmatig op grafzerken rond te slingeren, er wordt over graven gelopen en één graf raakte zelfs beschadigd.”

2 Een graf liep schade op door onzorgvuldigheid.
Geert De Rycke Een graf liep schade op door onzorgvuldigheid.

Werken beter opvolgen

Bij het gemeentebestuur liepen de voorbije weken dan ook verschillende meldingen en klachten binnen van misnoegde en gefrustreerde nabestaanden. De toestand is ondertussen enigszins verbeterd na aanmaningen, maar onder andere de linten zijn tot vandaag nog steeds rond grafzerken gespannen. En op het ereperk van de oud-strijders tiert het onkruid welig. Sp.a trekt aan de alarmbel. “De toestand is erg betreurenswaardig”, zegt Bart Callaert. “Wij dringen er op aan dat de gemeente meer controle uitoefent op dergelijke werven om zo’n toestanden te vermijden. Wie thuis zijn woning laat renoveren, houdt dat toch ook nauwgezet in het oog. Dat zou de gemeente als goede huisvader ook moeten doen. Dat is in ieders voordeel: de aannemer kan goed resultaat afleveren en nabestaanden zijn gerust.”

Aandringen op beterschap

Burgemeester Pierre Claeys (CD&V) vindt de gang van zaken ‘een spijtige zaak’. “Natuurlijk houden we regelmatig controle op de werken en er zijn ook al opmerkingen gegeven”, zegt hij. “Ik stel inderdaad ook vast dat sommige toestanden blijven duren. We gaan dus zeker nogmaals aandringen op beterschap. Ik ga ook navragen om zo snel mogelijk iets te doen aan het onkruid op het ereperk van de oud-strijders. Het kan wel zijn dat dit pas kan als de huidige werken zijn afgerond.”

De heraanleg van de begraafplaats vindt plaats omdat er een pesticidenvrij beheer moet mogelijk zijn. Het gemeentebestuur besliste daarom om de site te laten aanpassen tot ‘groene parkbegraafplaats’. De paden op het kerkhof worden aangelegd in gras-steenslag. Omdat het gras dan op een harde onderlaag van grind groeit, blijven de paden altijd toegankelijk. Tussen de graven verdwijnt de steenslag en komen bodembedekkers en siergrassen in de plaats. Ook het ereperk van oud-strijdersgraven krijgen een opknapbeurt. Alle liggende zerken van de graven zijn weg en de site wordt ingezaaid met gras. Alleen de rechtopstaande zerken blijven behouden.

2 Geen paaltjes in de grond om linten aan te spannen. Daar dienen blijkbaar grafornamenten voor...
Geert De Rycke Geen paaltjes in de grond om linten aan te spannen. Daar dienen blijkbaar grafornamenten voor...

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Tom Vermorgen

    Beschadigde graf is een kindergraf van mijn broer en zus . Dit is grafschennis ! Klacht is ingediend !

Lees meer