4 Wie in Buggenhout het graf van zijn overleden kindje wil bezoeken, krijgt er een onverzorgde aanblik bij. “We moeten daardoor onze moed bij elkaar rapen om te komen”, getuigt een mama.
Geert De Rycke Wie in Buggenhout het graf van zijn overleden kindje wil bezoeken, krijgt er een onverzorgde aanblik bij. “We moeten daardoor onze moed bij elkaar rapen om te komen”, getuigt een mama.

Mama klaagt slechte toestand van kinderbegraafplaats op kerkhof aan: “Elk bezoek aan graf van ons kindje is steek door ons hart”

“Elke ouder heeft recht om het graf van zijn verloren kindje op een respectvolle manier te kunnen bezoeken en dat is nu allesbehalve mogelijk.” Dat zegt een mama uit Buggenhout die elke dag het graf van haar dochtertje dat kort na de geboorte stierf bezoekt. Emotioneel klaagt ze de slechte toestand waarin de zone van de kindergraven op het kerkhof verkeert aan. Schepen Nadine Sertijn (CD&V) vraagt nog een beetje geduld: “We maken echt werk van een oplossing.”

Een mooie en groene parkbegraafplaats, met paden in gras en bodembedekkers en siergrassen tussen de graven. Dat moest het kerkhof van Buggenhout-centrum, aan de Kerkhofstraat, worden na een heraanleg die een goed jaar geleden plaatsvond in het kader van een pesticidenvrij beheer. Op sommige plaatsen op het kerkhof zijn de grassprietjes echter ver te zoeken. Klavers en ander onkruid groeien er beter dan het gras, dat er voorlopig niet echt in slaagt uit te schieten tussen de steentjes waar de grond is mee vermengd. En net op de plaats waar het verdriet het allergrootst is, de zone met kinderzerkjes, is de toestand er het allerergst aan toe.

4 Zand en puin tussen kindergrafjes... Aangenaam voor ouders die hun overleden kindje bezoeken is het niet.
Geert De Rycke Zand en puin tussen kindergrafjes... Aangenaam voor ouders die hun overleden kindje bezoeken is het niet.

Een Buggenhoutse mama die het graf van een dochtertje op het kerkhof heeft, kan het niet meer aanzien en klaagt de toestand aan. Zelf blijft ze graag anoniem. “Omdat ik noch de naam van mijn dochtertje, noch die van mezelf wil gebruiken om dit probleem in de kijker te zetten”, zegt ze. “Dit is een probleem dat veel groter is dan het mijne alleen. Elke ouder heeft recht om het graf van zijn verloren kindje op een respectvolle manier te kunnen bezoeken. Het is voor alle lotgenoten een trieste zaak hoe het kerkhof er nu bij ligt.”

Zandbak

In januari zal het tien jaar geleden zijn dat deze mama haar dochtertje verloor. En nog nooit de voorbije jaren vond ze het zo moeilijk om het graf van haar kind te bezoeken. “Dat komt door de vreselijke staat van het kerkhof”, zegt ze. “We proberen de zerkjes allemaal zo proper mogelijk te houden. Maar als je dan de omgeving ziet, breekt je hart. En het gaat alleen van kwaad naar erger. Het plaatsje waar de kinderen liggen, is herschapen tot een zandbank in de zomer en één grote modderpoel in de winter. Er komt geen sprietje gras door en de plantjes die vlakbij geplant werden, zijn zo goed as dood. We hebben niet alleen de werken van de heraanleg ondergaan die niet zoals het hoort verliepen en zelfs schade aan zerken, waaronder die van ons kindje, hebben veroorzaakt, nu zitten we ook nog eens met een lelijk uitzicht. Bij elk bezoek is dit een steek door ons hart.”

4 De beplanting die vlakbij de kindergraven voorzien werd, heeft allesbehalve het gewenste resultaat.
Geert De Rycke De beplanting die vlakbij de kindergraven voorzien werd, heeft allesbehalve het gewenste resultaat.

De mama is het beu dat ze geen gehoor krijgt bij het schepencollege. “Ik schreef verschillende mensen aan, maar op vele beloftes en mooie woorden na gebeurt er niets. Het wordt me emotioneel te veel”, zegt ze. “Excuses zijn er blijkbaar genoeg, maar daadwerkelijk iets doen aan deze vreselijke toestand is blijkbaar te moeilijk. Er zijn veel ouders die de situatie echt beu zijn. Zelf overwogen we om zelf grasmatten te leggen rond het zerkje van ons dochtertje, maar elke ouder verdient een mooi plekje om zijn gestorven kindje te gedenken.”

Ik schreef verschillende mensen aan, maar op vele beloftes en mooie woorden na gebeurt er niets

Mama die situatie op kerkhof aanklaagt

“Werk van lange adem”

Schepen Nadine Sertijn (CD&V), bevoegd voor Kerkhoven, begrijpt de frustratie van de ouders. “De omvorming van onze begraafplaats tot een mooi park is een werk van lange adem. We hebben hier al resultaat in geboekt, maar de zone van de kindergraven is inderdaad nog niet wat het moet zijn”, zegt ze. “We hebben geprobeerd om dit met wat beplanting op te lossen, maar zijn zelf niet tevreden met het resultaat. Daarom hebben we hier nu een apart project van gemaakt. We willen hier een mooie zone van maken, maar hebben daarvoor ook toestemming van alle ouders die hier een kindje begraven hebben liggen nodig. Als dat er is, maak ik me sterk dat de site er tegen Allerheiligen prima kan uitzien. Sowieso gaan we in september al voor grasmatten zorgen om de aanblik te verbeteren. Dat kan nu niet, omdat de zomer daar te droog voor is.”

Sertijn belooft dat de resultaten van de heraanleg van het kerkhof tot parkbegraafplaats de komende jaren steeds beter zichtbaar zullen zijn. “We volgen dit op de voet en zitten ook de aannemer constant achter de veren”, zegt ze. “Maar er is wat geduld nodig. Bij iedereen. Inwoners die daar met vragen over zitten of bezorgdheden willen uiten, mogen me altijd opbellen. Ik sta hen met plezier te woord en geef hen alle informatie door.”

4
Geert De Rycke

Lees meer